Противоречивата руска забрана срещу насърчаването на така наречената "гей пропаганда" изглежда ще бъде разширена за всички възрастни, съобщи Би Би Си. Този ход представлява затягане на съществуващ закон от 2013 г., който прави предоставянето на информация за ЛГБТ на деца криминално престъпление, пише Би Би Си.

Силите за сигурност в Катар са арестували и малтретирали ЛГБТ хора

Осъдените са изправени пред големи глоби за насърчаване на това, което Русия нарича "нетрадиционни сексуални отношения".

Първоначалното одобрение на удължаването беше гласувано единодушно от руската Държавна дума.

По-рано тази седмица официални лица призоваха политиците в долната камара на руския парламент да приемат удължаването, представяйки го като част от по-широка битка за цивилизационни ценности със Запада и свързвайки го с решението за нахлуване в Украйна.

Междувременно във Великобритания: Транс затворниците с мъжки гениталии няма да лежат в женски затвори

Съгласно предложението информация за „нетрадиционен начин на живот“ или „отхвърляне на семейните ценности“ ще се счита юридически за същата като порнография, насърчаване на насилие или подклаждане на расово, етническо и религиозно напрежение.

Законът също така забранява "пропагандата на педофилията", която руското правителство често свързва с това, че си гей.

Италия прие нова ЛГБТ стратегия точно преди встъпването на Мелони

Друг елемент от разширенията забранява информация, която може да „накара непълнолетни да желаят да сменят пола си“, препратка към транссексуални хора.

Ако бъде приет, законът ще позволи да бъде блокирана всяка информация в интернет, обсъждаща ЛГБТ теми, а филмите, за които се смята, че пропагандарат ЛГБТ, ще бъдат забранени.

Активисти за правата на човека и ЛГБТ групи казват, че разширяването означава, че всяко действие или публично споменаване на еднополови двойки функционално се криминализира.

Русия глоби TikTok за „ЛГБТ пропаганда“ и Twitch заради украинско съдържание

Широкообхватната забрана обхваща и рекламите и книгите – както нехудожествена, така и художествена литература, което поражда опасения за цензурата от издателите. Те предупреждават за риска това да засегне дори класика на руската литература.

Законът предвижда глоби между 50 000 рубли ($815) и 400 000 рубли, докато неруснаците, които нарушават забраната, са изправени пред експулсиране от страната.

Ученици в САЩ обявяват бойкот заради анти ЛГБТ политика

Законопроектът има широка подкрепа, но първо ще бъде одобрен от горната камара на руския парламент, Съвета на федерацията, преди да бъде ратифициран от президента Владимир Путин.

В понеделник политиците в Думата чуха твърдения от един от ключовите поддръжници на закона, че информацията за ЛГБТ хора, споделяна с руснаците, е част от „хибридна война“, водена от Запада срещу страната.

Къде са законни еднополовите бракове и сурогатното майчинство?

Александър Хинштейн, ръководител на информационната комисия на парламента, каза, че руските войници, воюващи като част от нахлуването в Украйна, са били там, за да защитят традиционните християнски ценности.

Той обаче спести някои от най-острите си критики към Запада срещу анимационните филми "Южен парк" и "Пепа Пиг".

Хинштейн представи на колегите си скрийншотове на телевизионни програми, за които твърди, че са част от война, която се „води срещу нашето общество“, насочвайки гнева си към епизода на „Прасето Пепа“, в който полярната мечка Пени се появява с две майки като особено ярък пример на тази така наречена "пропаганда".

Референдум в Куба в подкрепа на еднополовите бракове

Хинштейн, депутат от партията на Путин "Единна Русия", каза пред Думата, че "специалната операция" - това, което руското правителство настоява да нарича своята война в Украйна, се случва "не само на бойното поле, но и в умовете и душите на хора".

Неговата риторика следва тази на руския президент, който превърна това, че е против хомосексуалистите, крайъгълен камък на своята вътрешна програма и авторитарно управление.

Еднополовите бракове вече са законни в Мексико

В речта си за анексирането на четири украински територии миналия месец, Путин се изказа за семейства с „родител номер едно и родител номер две“, което се тълкува като критика към еднополовите семейства.

Главата на Руската православна църква патриарх Кирил също подкрепи новото законодателство. Той описа войната на Русия в Украйна като битка между тези, които подкрепят прозападните гей паради, и тези, които ги отхвърлят.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм