“Транссексуалните затворници „с мъжки гениталии“ вече не трябва да бъдат държани в женски затвори”, обяви министърът на правосъдието на Великобритания Брандън Луис, съобщи "GlobalNews".

Министърът на правосъдието добави, че ще представи нова политика по въпроса по-късно тази година.

„На 4 октомври обявих реформи в нашата политика за разпределение на транссексуални затворници. Съгласно реформите транссексуалните затворници с мъжки гениталии вече не трябва да се държат в общото женско имущество. Това няма да е общо правило; изключения от тези нови правила ще се разглеждат за всеки отделен случай”, заяви Луис.

Италия прие нова ЛГБТ стратегия точно преди встъпването на Мелони

„Това ще важи и за транссексуални жени, които са били осъдени за сексуално престъпление”, допълни той.

Допълнителни подробности за тези реформи ще бъдат обявени, когато публикуваме нашата актуализирана политическа рамка за транссексуални затворници преди края на годината“, обяви министърът.

Пред членовете на Консервативната партия в Международния конгресен център в Бирмингам по-рано този месец, Луис каза, че подходът на правителството „ще разчита не само на здравия разум, но и ще работи върху капацитета“.

Ученици в САЩ обявяват бойкот заради анти ЛГБТ политика

 „Всички знаем, че изкореняването на насилието срещу жени и момичета не свършва, не може, не трябва да свършва само до вратите на затвора“, категоричен бе той.

Под шума на аплодисменти той добави:

„Не може да е правилно транссексуалните затворници, които са осъдени за тежки сексуални престъпления или тези, които не са претърпели операция за смяна на пола, да бъдат настанени в общо женско помещение. Ние сме длъжни да се грижим за всички, които са зад решетките. Случаите на сексуално нападение или опасна връзка, създадена от затворничка и транссексуален затворник, са твърде често срещано явление”, сподели правосъдният министър.

Къде са законни еднополовите бракове и сурогатното майчинство?

„Ако трябва да разширим използването на специализираните зони за транс затворници, за да защитим допълнително жените в затвора, тогава ще го направим. Наистина, като правителство ние се ангажираме да създадем 20 000 нови затворнически места в цялата система до средата на това десетилетие“, обеща той.

Последните данни към април 2021 г. показват, че има 197 транс затворници, държани в затвори в Англия и Уелс.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм