Ученици в няколко гимназии във Вирджиния са планирали напускане на училище във вторник в отговор на новите насоки от администрацията на губернатора Глен Йънгкин, които биха ограничили правата на транссексуалните ученици, съобщи Washington Post.

Разходките, организирани от Pride Liberation Project, щатска младежка група за застъпничество на LGBTQ, са планирани през целия ден в кампуси в целия щат. 

Къде са законни еднополовите бракове и сурогатното майчинство?

„Тези ревизирани насоки само ще навредят на учениците във време, когато те са изправени пред несравними предизвикателства за психичното здраве и са жесток опит да се политизира съществуването на LGBTQIA+ учениците за политическа изгода“, се казва в изявление на групата.

Проектополитиката, публикувана на 16 септември от държавния отдел по образование, ще изисква от транссексуалните ученици достъп до училищни съоръжения и програми, съответстващи на техния „биологичен пол“. Родителите ще трябва да дадат одобрение на учители и други членове на персонала да наричат ​​учениците с различно име или местоимение в училище, а семействата ще трябва да предоставят правна документация за промяна на името и пола на ученик в официалните училищни регистри.

Нараства напрежението в Белград преди планираното шествие Европрайд

Проектът призовава отдела да отмени своята политика и местните училищни настоятелства „да потвърдят ангажимента си да защитават всички ученици, като отхвърлят тези фанатизирани предложени насоки“, се казва в изявлението му.

Насоките трябва да влязат в сила след 30-дневен период на обществено обсъждане, който започна в понеделник. Повече от 14 000 коментара бяха изпратени до образователния отдел до понеделник вечерта.

Граждани и свещеници излязоха на протест срещу Европрайд в Белград (видео и снимки)

Поддръжниците похвалиха насоките за „връщане на правата на родителите“ и гарантиране, че „родителите знаят какво се случва“ в училищата на техните ученици. Противниците разкритикуваха политиката, че е „вредна“ за транссексуалните ученици и казаха, че насоките представляват „тормоз“.

Сесията за обществен коментар ще приключи на 26 октомври. Служителите на отдела по образование ще прегледат коментарите и ще препоръчат всякакви редакции на черновата, каза говорителят на агенцията Чарлз Пайл.

Иран осъди на смърт двама ЛГБТ активисти

Проектът на насоките ще стане официален, след като бъде одобрен от държавния началник.

Насоките вероятно ще бъдат изправени пред правни предизвикателства, казаха експерти. Някои опоненти заявиха, че политиката нарушава Закона за човешките права на Вирджиния, който защитава лицата в публични среди, включително училища, от дискриминация въз основа на полова идентичност.

Сингапур узакони ЛГБТИ връзките след години на ожесточен дебат

Проучване на Washington Post във всички държавни училищни райони установи, че няколко в Северна Вирджиния изглеждат готови да оспорят политиката; училищните ръководители в много други части на щата изглежда вероятно ще го прилагат, а училищата в окръг Кълпепър и други области казват, че техните политики вече са в съответствие с правилата на Йънгкин.

ЛГБТ събитие е отменено след искане да се премахне името на Тайван

Новата политика отменя държавна заповед, въведена преди две години от губернатор Ралф Нортъм. Политиката на Нортъм налага транссексуалните ученици да имат достъп до тоалетни, съблекални и училищни програми, които съответстват на тяхната полова идентичност. Той също така изисква училищата и учителите да приемат и използват родовите местоимения и идентичности на учениците.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм