Сингапур ще отмени закон, който забранява секса межзу лице с хомосексуална ориентация, което на практика ще направи легална хомосексуалността в града-държава.

Решението, обявено от премиера Лий Сиен Лун по националната телевизия, идва след години на ожесточен дебат.

Сръбска звезда: Не оправдавайте хомофобията си с религията! Бог обича всички!

Градът-държава е известен със своите консервативни ценности, но все повече хора призовават законът 377A от колониалната епоха да бъде премахнат.

Сингапур е последното място в Азия, което предприема действия по правата на ЛГБТ след Индия, Тайван и Тайланд.

ЛГБТ събитие е отменено след искане да се премахне името на Тайван

Предишната позиция на правителството беше да запази 377A, но също така обеща да не прилага закона, като начин да успокои и двете страни. В неделя вечерта обаче Лий каза, че ще премахнат закона.

„Вярвам, че това е правилното нещо и нещо, което повечето сингапурци ще приемат“, каза той.

ЕК дава Унгария на съд заради закон против ЛГБТИ

Той отбеляза, че „гейовете сега са по-добре приети“ и премахването на 377A ще приведе законите на страната в съответствие с настоящите социални нрави и се надява, че ще донесе известно облекчение на хората с различна сексуална ориентация в Сингапур“.

Той също каза, че правителството ще осигури по-добра правна защита за определението за брак като между мъж и жена. Това на практика би затруднило легализирането на гей браковете.

Съдът в Страсбург: Хомофобията да влезе в НК като утежняващо обстоятелство

Той каза, че Сингапур остава традиционно общество с много хора, които искат да поддържат семейни и социални норми.

Увеличаване на подкрепата за ЛГБТ

Сингапур наследи 377A от британците и избра да го запази след независимостта си през 1965 г.

Столичната община отказва да даде гражданство на бебето с две майки

Въпреки че законът технически криминализира секса между мъже, на практика той се възприема като забрана на хомосексуалността.

Тъй като не се прилага активно през последните години, в Сингапур се разви процъфтяваща и все по-видима ЛГБТ сцена, включително гей нощни клубове.

Адв. Любенова за казуса с бебе Сара: Прецедент в България, който отваря врати за всички ЛГБТИ семейства

ЛГБТ активистите обаче отдавна призовават 377A да бъде отменен, заявявайки, че законът затвърждава социалната стигма срещу хомосексуалните хора, противоречи на конституцията на Сингапур, която забранява дискриминацията, и се е проточил, за да повлияе на други аспекти на живота.

Американците ще могат да маркират половата си идентичност с „Х”

Например всяко съдържание, считано за „насърчаващо хомосексуалността“, може да бъде забранено за излъчване в Сингапур, а телевизионните предавания и филми в миналото са били цензурирани.

Законът също е в противоречие с имиджа на Сингапур като отворен, разнообразен глобален финансов център и мултинационални компании, базирани в щата, заявиха, че това ще попречи на усилията им да привлекат таланти.

Комунистите премахнаха приложението Гриндър в Китай

Докато мнозина в Сингапур все още подкрепят запазването на 377A, през последните години призивът за премахването му стана по-силен, като проучванията показват нарастваща подкрепа за правата на ЛГБТ.

В същото време както ЛГБТ активисти, така и консерватори - много от които идват от религиозни групи се мобилизираха и от двете страни на проблема.

В Испания бе пусната в обращение ЛГБТ криптовалута

Протестите и политическите събирания са строго регулирани в Сингапур, но всяка година ЛГБТ активисти организират най-големия митинг на гражданското общество на острова - известен като Pink Dot, който привлича десетки хиляди участници.

Междувременно консерваторите организираха кампании и събития в социалните медии, призоваващи за запазване на традиционните ценности, а някои църкви популяризираха противоречиви програми за преобразуване на хомосексуалисти.

България е задължена да издаде личен документ на дете с две майки, реши Съдът на ЕС

В неделя Лий призова и двата лагера за разбиране. В речта си за Националния празник на митинга - еквивалентът в Сингапур на обръщение за състоянието на Съюза - той каза:

"Всички групи трябва да проявяват сдържаност, защото това е единственият начин да продължим напред като нация заедно."

Чили узакони еднополовите бракове

Наследството на британците

Сингапур не е единствената бивша колония с версия 377 - законът продължава да съществува в много части на Азия, Африка и Океания.

Той е въведен от колониалното британско правителство в Индия през 19-ти век и забранява "плътското сношение срещу реда на природата с мъж, жена или животно".

Скоро се разпространи извън Индия, тъй като британците използваха индийския наказателен кодекс като основа за наказателноправни кодекси в други територии, които контролираха. Няколко бивши британски колонии като Кения, Малайзия и Мианмар все още имат някаква версия на 377.

Италия назначи специален пратеник за правата на сексуалните малцинства

През 2018 г. Върховният съд на Индия отмени 377 в историческа присъда, предизвиквайки надежди сред активистите, че други бивши колонии в крайна сметка ще последват примера.

През последните години други части на Азия също предприеха легализиране на гей браковете.Тайван стана първото място, което направи това през 2019 г., а през юни Тайланд одобри проект на законодателство, позволяващо еднополовите съюзи.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм