Днес отбелязваме световния ден за борба с хомофобията, трансфобията и бифобията. По този повод една новина, която е много голяма за ЛГБТИ общността не само в България, а и в Европейския съюз, беше тема на разговор в "Кой говори?" по Дарик радио – казусът с бебе Сара – дете на две майки, едната от България, другата от Великобритания. Дете, на което Столичната община отказваше да издаде документи.

Aдв. Деница Любенова, Мария Черешева и Венета Лимберова

Делото стигна до Европейския съд в Люксембург, който постанови, че столичните власти са длъжни да издадат докумети на това дете. Вчера се произнесе и Административният съд в синхрон с решението на Европейския съд и така след тази много дълга сага, това детенце ще има документи.

Съдът реши: София трябва да издаде акт за раждане на дете с две майки

"Всички ни подкрепяха през целия път, но това, което за мен е изключително важно, е българският съд и специално съдебният състав, разгледал делото пред Административен съд София-град. Ще се върна две години по-рано – самото изпращане на преюдициалното запитване доказа смелостта на този съдебен състав изобщо да излезе извън рамките на България и да докаже, че гледаме в една посока", коментира адв. Деница Любенова.

"Вчера с решението на Административен съд София-град съдията казва „вие ще издадете акт за раждане такъв, какъвто е издаден от Испания – вие ще впишете двете майки на това дете в българския акт за раждане”. Прецедент в България, който оттук нататък ще отваря врати за всички ЛГБТИ семейства", каза още адвокатът.

“Бебе Сара”: Европейския съд решава дали дете от еднополова двойка да получи гражданство

"Този казус е с голямо значение освен за децата, които имат еднополови родители, и за българката демокрация. Всички ние имаме нужда да има едни правила, които важат за всички. Има случаи, в които това не е така – случаят на бебе Сара. Тя има право да има акт за раждане, ЕГН, личен лекар. Има право, когато е в болница, и двете й майки да бъдат с нея", посочи от своя страна Венета Лимберова, председател на Младежка организация „ЛГБТ Действие".

Лимберова каза още, че казусът на бебе Сара не е единствен. В България има немалка вече общност на деца с еднополови родители, за тях все още е невъзможно да могат да установят правната си връзка и с двамата си родители. Това създава пречки, коментира тя. 

Целия разговор с адв. Деница Любенова и Венета Лимберова чуйте във видеото.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм