Как едно дете на еднополова двойка от две майки от две различни европейски държави може да остане “апатрид” - лице без гражданство? Казусът "бебе Сара", дете на българка и британка, родено в Испания, достигна до Съда на Европейския съюз в Люксембург.

За делото, което може да създаде важен прецедент в европейското законодателство, разказват адвокат Деница Любенова и Венета Лимберова, председател на Младежка ЛГБТ организация "Действие", които водят юридическата битка заедно с майките на момиченцето.

Първото заседание на Съда на Европейския съюз се състоя на 9 февруари, като беше гледано от голям състав от 15 съдии. В него участват представители на 6 страни, изразили становища, както и на Европейската комисия. От “Действие” разказват, че получават огромна подкрепа от съмишленици от цяла Европа.

Очаква се генералният адвокат по делото да се произнесе на 15 април, което до голяма степен може да определи изхода от процедурите, решаващи съдбата на малката Сара. Тя се ражда в Испания, където еднополовите бракове са разрешени, и е записана като дете с две майки. Държавата обаче не може да й даде гражданство, защото и двете родителки не са нейни гражданки.

Великобритания, от която идва едната майка, също не предоставя гражданство на бебето, защото и майката, и детето, не са родени в Обединеното Кралство. Родното място на майката е Гибралтар, който е с особен статут на автономна територия. Последният шанс на Сара да се сдобие с документи остава родното място на другата майка - България, която обаче отказва такова, защото страната ни не признава съюза между еднополови двойки.

Така, на практика, свободата на движение на цялото семейство бива ограничена. Дядовците на момиченцето още не са го виждали. Но най-големият проблем е, че липсата на документи може да го лиши и от други основни права - достъп до здравни и социални услуги, образование, и др.

Дали това дете ще може да се възползва от пълните си права на европейски гражданин ще се реши в Съда. За родителите цялата процедура е тежка, дълга и задушаваща, но изпълнена с надежда разказват, представляващите ги.

Чуйте повече в звуковия файл: