Международна ЛГБТ среща в Тайван беше отменена в петък, след като световните организатори поискаха името на самоуправляващия се остров да бъде премахнато от събитието през 2025 г. - ход, който беше заклеймен от правителството.

ЕК дава Унгария на съд заради закон против ЛГБТИ

WorldPride Taiwan 2025 заяви, че отменя събирането, след като организаторите от InterPride са поискали да променят събитието на "WorldPride Kaohsiung", като вместо това го нарекат на южния тайвански град домакин.

Правителството на Тайван обвини политиката, че е попречила на провеждането на събитието, което според него е щяло да бъде първото по рода си в Азия и е щяло да допринесе за регионалното многообразие и равенство.

Съдът в Страсбург: Хомофобията да влезе в НК като утежняващо обстоятелство

"Тайван дълбоко съжалява, че InterPride, поради политически съображения, едностранно отхвърли взаимно договорения консенсус и прекъсна отношенията на сътрудничество и доверие", се казва в изявление на външното министерство в Тайпе.

Столичната община отказва да даде гражданство на бебето с две майки

"Решението не само не зачита правата и усърдните усилия на Тайван, но и вреди на огромната ЛГБТИК+ общност в Азия".

Тайван, който спечели кандидатурата за домакин на събитието WorldPride миналата година, е в авангарда на разрастващото се движение за права на хомосексуалистите в Азия и пръв в региона узакони еднополовите бракове.

Адв. Любенова за казуса с бебе Сара: Прецедент в България, който отваря врати за всички ЛГБТИ семейства

Комитетът на WorldPride заяви, че е взел това решение "в най-добрия интерес на ЛГБТИК+ общността в Тайван" и че членовете му ще подадат оставка от заеманите от тях длъжности.

Тайван е дом на процъфтяваща ЛГБТ общност и през 2019 г. рекордните 200 000 души присъстваха на прайд шествието в Тайпе, за да отпразнуват узаконяването на еднополовите бракове. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм