Столичната община е подала касационна жалба в Административния съд София - град срещу издаването на акт за раждане на бебе Сара, с вписване на двете му майки. Това съобщиха от ЛГБТ организация “Действие”. Оттам уточняват, че работят по случая повече от две години и половина. “Ние няма да се примирим с поредния акт на дискриминация и лишаване от основни права на български граждани”, пише адвокат Деница Любенов в писмо до медиите.

Съдът реши: София трябва да издаде акт за раждане на дете с две майки

Според решение на съда на ЕС от 14 декември 2021 година България е длъжна да издаде паспорт на бебе Сара, който да осигури на детето правото на свободно движение в рамките на ЕС и в който паспорт да бъде отразена връзката на детето с двете му майки. Български съд, съответно, разпореди ръководството на Столичната община да издаде акт за раждане на бебето без гражданство, родено в еднополова двойка от България и Гибралтар.

Адв. Любенова за казуса с бебе Сара: Прецедент в България, който отваря врати за всички ЛГБТИ семейства

От Столичната община отговориха в писмо до медиите, че “според българското законодателство (Семейния кодекс на Република България), произходът от родител е от майка и/или баща. От представените писмени доказателства не са налице достатъчно данни относно произхода на детето по отношение на неговата майка. Актът за раждане не би могъл да бъде издаден, без да са налице данни за част от съдържанието му, а именно за конкретни и точни данни за установения произход”. Решението на съда не може да бъде изпълнено,  докато няма окончателно произнасяне на ВАС по касационната жалба, коментарите по случая са нецелесъобразни, пише Николай Гюров, кмет на район “Панчарево”.

В началото на юни двете майки на Сара се обръщат към консулската служба в Барселона с молба за издаването на паспорт на детето в изпълнение на решението на ЕС. Консулската служба отказва административната услуга.

“Бебе Сара”: Европейския съд решава дали дете от еднополова двойка да получи гражданство

Darik.bg припомня, че от организациите, защитаващи ЛГБТИ хората, настояват за равни права на семействата от този спектър, тъй като ако биологичният родител влезе в болница с детето, другият родител няма законово право нито на посещение, нито на получаване на подробности около състоянието на партньора си и детето им. В същото време, ако биологичният родител почине, детето не може да остане за отглеждане при другия си родител. Не може и да наследи материалното състояние на небиологичния си родител. 

В събота, 18 юни, ще се състои поредното издание на “София прайд”, участниците в което настояват, както всяка година, за равни права именно по горепосочените казуси. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм