Двама ЛГБТ активисти са осъдени на смърт в Иран, съобщиха правозащитни групи.

Съд в Урмия призна за виновни Захра Седики Хамедани, на 31 години, и Елхам Чубдар, на 24 години, за „корупция на Земята“.

Жена получи 45 години затвор заради публикации в социалните мрежи в Саудитска Арабия

Организацията за правата на човека Hengaw съобщи, че те са обвинени в насърчаване на хомосексуалността, насърчаване на християнството и общуване с медии, които се противопоставят на Ислямската република.

Афганистанка: Всеки ден живеем в страх! Продаваме децата си, за да има какво да ядем

По-късно иранското правосъдие потвърди присъдите, но каза, че те са свързани с трафик на хора, а не с активизъм.

„Противно на новините, публикувани в киберпространството и разпространяваните слухове, тези две лица са обвинени в измама и привличане на жени и млади момичета и трафика им в една от страните в региона“, съобщи новинарският бюлетин на съдебната власт Mizan.

Жена, осмелила се да избяга от токсична връзка, беше убита „за дързостта си“

Регистрираният в Норвегия "Hengaw" каза, че Седики Хамедани, известна също като Саре, е от населения предимно с кюрди град Накаде в провинция Западен Азербайджан, която граничи както с Турция, така и с Ирак.

Защо Иран екзекутира повече жени от всяка друга страна?

Amnesty International по-рано я описа като „защитник на правата на човека, несъответстващ на пола си“, а според самата нея е била задържана „единствено във връзка с нейната реална или предполагаема сексуална ориентация и полова идентичност, както и с нейните публикации в социалните медии и изявления в защита на ЛГБТ права“.

Блокираха форум за тормоз, докарвал жертвите си до самоубийство

Би Би Си съобщава, че тя е била арестувана през октомври 2021 г. от Корпуса на гвардейците на ислямската революция (IRGC), докато се опитвала да премине в Турция, за да потърси убежище.

Сингапур узакони ЛГБТИ връзките след години на ожесточен дебат

Твърди се, че Хамедани е била насилствено изчезнала в продължение на 53 дни, през които агент на IRGC я е подложил на „интензивни разпити, придружени от словесно насилие“ и „заплашил да я екзекутира или по друг начин да я нарани и да отнеме попечителството над двете й малки деца".

Сръбска звезда: Не оправдавайте хомофобията си с религията! Бог обича всички!

Този януари Седики Хамедани беше изправена пред прокурор в Урмия, най-големият град в Западен Азербайджан и й беше казано, че е обвинена в „разпространение на корупцията на Земята“, включително чрез насърчаване на хомосексуализма, общуване с враждебни медии и насърчаване на християнството, според Amnesty.

ЕК дава Унгария на съд заради закон против ЛГБТИ

Групата каза, че първите две обвинения произтичат от нейната публична защита на правата на ЛГБТ в социалните медии и появата й в документален филм на Би Би Си от май 2021 г. за малтретирането, на което са подложени ЛГБТ хората в полуавтономния регион Кюрдистан в Ирак, където тя е живяла.

ЛГБТ събитие е отменено след искане да се премахне името на Тайван

Според иранското законодателство еднополовото сексуално поведение е криминално престъпление, като наказанията варират от бичуване до смъртна присъда.

Обвинението в насърчаване на християнството беше за носене на огърлица с кръст и посещение на домашна църква в Иран преди няколко години, добави Amnesty.

Съдът в Страсбург: Хомофобията да влезе в НК като утежняващо обстоятелство

Граждани, които не са признати за християни, зороастрийци или евреи, не могат да участват в публично религиозно изразяване в Иран.

В Испания бе пусната в обращение ЛГБТ криптовалута

Преди да се опита да напусне Иран, Седики Хамедани записа видео, в което каза : „Искам да знаете какъв натиск издържаме ние, ЛГБТ хората. Рискуваме живота си заради емоциите си, но ще намерим истинската си същност! Надявам се, че ще дойде денят, когато всички ще можем да живеем на свобода в нашата страна."

Чили узакони еднополовите бракове

"Сега пътувам към свободата. Ако не успея, ще дам живота си за тази кауза“, пише тя.

"Hengaw" не предостави никакви подробности за Елхам Чубдар, освен че каза, че е от Урмия.

Италия назначи специален пратеник за правата на сексуалните малцинства

Базираната в Германия Иранска мрежа за хомосексуални и транссексуални лица (6-Rang) също потвърди смъртните присъди за двете активистки и призова чуждестранните правителства да окажат натиск върху Иран да ги освободи.

„Това е първият път, когато жена е осъдена на смърт в Иран заради сексуалната си ориентация“, каза говорителката Шади Амин пред АФП.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм