Група за защита на човешките права твърди, че в момента Иран е в процес на екзекуции. Само през последната седмица на юли бяха убити 32 души, включително три жени, които бяха обесени за убийството на съпрузите си.

Иран и САЩ се опитват да спасят ядреното споразумение от 2015 г.

„В Иран няма присъда затвор за убийство. Или простете, или екзекутирайте", казва Роя Боруманд, изпълнителен директор на базираната в САЩ иранска правозащитна организация Abdoraman Borumand Center.

И докато някои други страни екзекутират повече хора от Иран, никой не екзекутира повече жени, според годишните данни на Amnesty International.

САЩ поиска от Аржентина да конфискува венецуелски самолет, свързан с Иран

Смъртната присъда

В допълнение към трите жени, убити миналата седмица, още шест са били убити през първите шест месеца на тази година, според Центъра Абдораман Боруманд.

Вярно е, че по-голямата част от екзекутираните хора в страната са мъже, но тези девет жени добавят към нарастващия брой.

Путин намери силен съюзник в Иран

„Между 2000 г. и 2022 г. регистрирахме екзекуцията на най-малко 233 жени“, каза Боруманд пред BBC.

„106 жени бяха осъдени на смърт за убийство и 96 за предполагаеми престъпления, свързани с наркотици“, добавя тя.

Смята се, че малък брой жени са били убити за извънбрачен секс.

Ердоган: Турция и Иран трябва да продължат в солидарност борбата с терористичните групировки

Боруманд заявява, че само около 15 процента от тези случаи са били официално публикувани - за останалите знаем от политически затворници или служители, които са разпространили подробности пред обществеността без одобрението на властите.

Големият брой екзекуции се дължи отчасти на липсата на гъвкавост, казва Боруманд: според съдебната система на страната, държавата не може да замени смъртното наказание за убийство – решението за помилване е единствено на семейството на жертвата.

Иран санкционира още 61 американци

Без помощ

Иранската активистка Атена Даеми се опита в последния момент да се пребори за помилване на една от жените, които бяха екзекутирани миналата седмица за убийството на съпрузите им.

Даеми се надяваше, че ще успее да преговаря със семейството на съпруга на Джалала и да получи прошка.

„Опитахме се да намерим семейството на жертвата на убийството и да ги помолим за прошка, но администрацията на затвора отказа да ни помогне. Тя ни даде телефонния номер на нейния назначен от държавата адвокат, но той пренебрегна исканията ни“, каза Даеми пред BBC (Би Би Си).

"Администрацията на затвора понякога помага на семейството да приеме парично обезщетение и да прости, но невинаги."

САЩ предоставят на Палестина 316 млн. долара помощи

Боруманд обаче може да се похвали с някои успехи - в сътрудничество с други активисти, тя казва, че е успяла да спаси двама души от екзекуция и други осем от ампутация на части от тялото.

От другите две жени, които бяха обесени в същия ден като Джалали, едната била млада булка, която била омъжена от семейството си на 15-годишна възраст.

Третата жена била арестувана за първи път за убийството на съпруга си преди повече от пет години.

Иран предупреди САЩ да не подкопават регионалната сигурност

Слаба защита

Даеми прекара седем години в затвора заради активизма си. Тя казва, че в женските затвори липсват основни условия за живот, а затворничките често са бити.

А съдебните процеси, добавя тя, често са манипулирани срещу жени, защото само мъже могат да бъдат съдии, а повечето адвокати също са мъже.

Иранските съдилища трябва да осигурят защитник, но Даеми разказва, че те не предоставят много правна подкрепа, тъй като „много от назначените адвокати са бивши съдии или прокурори“.

Ядрената сделка с Иран трябва да бъде съживена, смята Макрон

„Да докажеш, че си невинен, не е лесно в случаите на убийство. В такива случаи думата на семейството на жертвата има по-голяма тежест от думата на обвиняемия“, казва Даеми.

Сексистка система

Иранската журналистка Асие Амини, която сега живее в Норвегия, внимателно следи случаите, в които жени са осъдени на смърт.

Според нея коренът на проблема е в самата съдебна система.

6,1 по Рихтер в Иран

„По закон бащата и дядото по бащина линия са глави на семейството и те могат да решават съдбата на дъщерите, включително брака им“, каза Амини пред BBC.

Това означава, че момичетата, които са принудени да се омъжат, могат да се сблъскат със сериозни проблеми, като например домашно насилие, и е почти невъзможно да получат развод в иранските съдилища, добавя тя.

Жените, осъдени на смърт, често губят подкрепата дори на собствените си родители, които може би искат да запазят това, което наричат ​​„семейна чест“.

Чавушоглу: Турция не подкрепя санкциите против Иран

„В това състояние някои жени остават жертви на насилие завинаги“, казва Амини.

Други прибягват до убийството на собствените си съпрузи.

„Някои от тези жени признаха, че сами са извършили убийството или някой им е помогнал, но почти всички изтъкнаха, че ако е имало начин да се защитят от насилието, което е трябвало да претърпят, не биха извършили убийство“, казва тя.

Иран спира тока на копачките за криптовалута

Екзекуции на непълнолетни

Амини цитира случая с шестнадесетгодишната Атефе Сахалех, която е била сексуално малтретирана от много мъже, като пример за това как съдилищата се отнасят към някои жени.

Вместо да потърсят справедливост за тийнейджърката, през 2004 г. съдиите постановиха, че тя е практикувала извънбрачен секс.

„Тя беше осъдена на смърт, защото призна, че е правила секс с няколко мъже, а всъщност е била изнасилена“, казва Амини.

Блинкен: Действията на Иран могат да задълбочат ядрената криза

Тя обяснява, че според ислямския наказателен кодекс в Иран, ако човек признае, че е правил секс извън брака, той или тя ще бъде осъден на 100 удара с камшик.

И ако това действие се повтори три пъти, на четвъртия път може да бъде осъден на смърт.

„В случая с Атефе обаче, дори този нехуманен закон не беше приложен, защото разбрах, че тя е получила 100 удара с камшик само два пъти, преди съдията да постанови, че трябва да бъде екзекутирана. На четвъртия път същият съдия, чието име е Хаджи Резай, сложи примка на врата на Атефеха“, казва Амини.

Иран: Екипажът на заловените гръцки танкери е в добро здраве и не е задържан

Гладът за отмъщение не спира дотук

Активистът против смъртното наказание Наргес Мухамади публикува видео в платформа за стрийминг, в което описва екзекуцията, по време на която синът на жена, осъдена за смъртта на съпруга й, лично рита стола под краката на майка си на бесилото.

Мохамади смята, че семейството на убития съпруг е оказвало огромен натиск върху сина и близките му да запазят "семейната чест".

Иран показа подземна военна база за дронове за първи път

Амини се оплаква, че дискриминацията в закона, в съдилищата и в традицията "играе голяма роля за довеждането на тези жени до задънена улица, превръщайки ги в престъпници или жертви", но тя не е сигурна какво да прави с тези скорошни бързи екзекуции.

„През годините, в които следях тези случаи от затвор на затвор, наистина не разбирах как правителството на Иран се възползва от тези брутални наказания“, казва тя.

Четирима загинали, 80 в капан при срутване на сграда в Иран

Боруманд има теория

Затворите в Иран сега са пренаселени с политически затворници и употребяващи наркотици и за да облекчат натиска върху затворите, тя смята, че властите притискат роднините на убитите да ускорят решението - прошка или смърт.

Боруманд се опасява, че това ще доведе до изпращането на много повече хора на бесилото.

Тя също подозира, че властите имат скрит мотив за това изключително наказание.

Ирак привика посланика на Иран след обстрела на Арбил

„Наскоро в Техеран отрязаха ръката на мъж. Доведоха затворници от други градове за извършване на ампутации“, казва тя.

„Те не го обявяват, но го правят, за да започне информацията за наказанието да циркулира в обществото и да всява страх сред активистите", смята Боруманд.

Видео: Юрий Яковлев

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм