Анкара и Техеран трябва да продължат борбата срещу терористичните организации в солидарност помежду си, заяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган след среща с иранския си колега Ебрахим Раиси, предаде Анадолската агенция.

Иран: Всяка офанзива на Турция в Северна Сирия ще бъде пагубна

По думите на Ердоган кюрдски групировки като Кюрдската работническа партия (ПКК), Силите за защита на народа (СЗН) в Сирия и Пейжак в Иран, както и организацията ФЕТО са проблем не само за Турция, но така също и за Иран. "Трябва да продължим да се борим срещу тях в дух на солидарност", изтъкна турският лидер.

Инфлацията в Турция достигна двугодишен връх от 78,6%

"Както знаете, ние сега ги включихме в регистрите на НАТО. Това са размирници, които вредят на всяка една страна, в която се намират", каза още той, изтъквайки необходимостта борбата срещу тях да продължи.

НАТО: Има споразумение с Турция за приемане на Швеция и Финландия

Двамата лидери съпредседателстваха 7-ото заседание на Съвета за сътрудничество на високо равнище на Турция и Иран, който си поставя за цел да насърчи двустранното сътрудничество. Подписани бяха осем споразумения в областите на търговията, социалното осигуряване и спорта.

Ердоган изрази очакване за повишаване на двустранния търговски стокообмен на 30 млрд. долара. Той посочи, че поради пандемията от КОВИД-19 е имало сериозно отстъпление в постигането на набелязаните цели, като понастоящем търговският стокообмен между страните е на стойност 7,5 млрд. долара.

Иран санкционира още 61 американци

"Вярвам, че двете страни отново ще достигнат 30 млрд. долара", добави Ердоган. По думите му е възможно този процес да бъде ускорен със стъпки в отбранителната индустрия и в енергийната сфера, по-специално природния газ и петрола.

По-късно днес президентите на Иран и Турция ще се срещнат и с руския лидер Владимир Путин за Седмата тристранна среща на върха от Астанския формат, за да обсъдят най-новите развития в Сирия и борбата с терористични групировки.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм