Иран наложи санкции на още 61 американци, включително бившия държавен секретар Майк Помпео, за подкрепа на иранска дисидентска група, каза Техеран в събота, докато продължилите месеци преговори за съживяване на ядрената сделка от 2015 г. остават в задънена улица, пише NDTV.

Иран предупреди САЩ да не подкопават регионалната сигурност

Други, включени в черния списък от Министерството на външните работи на Иран за изразяване на подкрепа за дисидентската група в изгнание Mujahideen-e-Khalq (MEK), включват бившия републиканец, личен адвокат на президента Доналд Тръмп Руди Джулиани и бившия съветник по националната сигурност на Белия дом Джон Болтън, съобщиха иранските държавни медии.

САЩ ще използват всички елементи на националната си мощ за спиране на иранската ядрена бомба

Санкциите, наложени срещу десетки американци в миналото на различни основания, позволяват на иранските власти да конфискуват всички активи, които държат в Иран. Стъпките, обявени когато президентът на САЩ Джо Байдън приключи пътуването си до Близкия изток, изглеждат до голяма степен символични предвид вероятната липса на такива активи.

Иран спира тока на копачките за криптовалута

Съобщава се, че Джулиани, Помпео и Болтън, всички те републиканци, са участвали в събития на MEK и са изразили подкрепа за групата. И Помпео, и Болтън са служили при Тръмп.

Иран наложи санкции на 51 американци през януари и още 24 през април.

Непреките преговори на Иран със САЩ за съживяване на ядрения пакт от 2015 г. започнаха през ноември във Виена и продължиха в Катар през юни. Но преговорите са изправени пред продължила месеци задънена улица.

Блинкен: Действията на Иран могат да задълбочат ядрената криза

През 2018 г. Тръмп се отказа от сделката, като я нарече твърде мека по отношение на Иран, и наложи отново суровите санкции на САЩ, стимулирайки Техеран да наруши ядрените ограничения в пакта.

Иран: Екипажът на заловените гръцки танкери е в добро здраве и не е задържан

Администрацията на Байдън обеща да подкрепи всички американци въпреки всякакви разногласия относно политиката.

„Съединените щати ще защитават своите граждани. Това включва онези, които служат на Съединените щати сега, и тези, които са служили преди“, каза говорител на Държавния департамент в събота. „Обединени сме в нашата решимост срещу заплахите и провокациите и ще работим с нашите съюзници и партньори, за да възпираме и да отговаряме на всякакви атаки, извършвани от Иран.“

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм