Екипажите на два гръцки танкера, заловени от Иран във водите на Персийския залив, не са задържани и са в добро здраве, съобщи АФП, позовавайки се на иранските власти.

В петък, Революционната гвардия, идеологическата армия на Ислямска република Иран, обяви, че е заловила тези два кораба, след като Техеран протестира срещу Гърция, която залови в средата на април, по искане на Съединените щати, кораб, превозващ ирански петрол.

Иран показа подземна военна база за дронове за първи път

"Всички членове на екипажа са в добро здраве и са на борда (на корабите). Към тях се отнасят в съответствие с международното право и (пристанищните власти) им осигуряват всичко необходимо", казват пристанищните власти в съобщение, разпространено от официалната агенция Ирна.

След залавянето, гръцкото министерство на външните работи осъди тези действия, „подобни на пиратството“. От министерството съобщават, че девет гърци са били сред екипажите на двата кораба, но не посочи общия брой моряци на борда.

"Нашите връзки (с Гърция) не трябва да бъдат опетнени от грешни решения (...), включително бандитизъм по нареждане на трета страна", написа в „Туитър“ говорителят на външните работи Саид Хатибзаде.

Под европейски санкции, свързани с войната в Украйна, гръцките власти на 19 април задържаха край остров Евбея руския петролен танкер „Пегас“, преименуван няколко дни по-късно на „Лана“. Според тогавашната информация, танкерът е превозвал 115 000 тона ирански петрол.

В сряда, говорител на гръцката пристанищна полиция каза, че този петрол ще бъде "прехвърлен в Съединените щати (...) след искане на американското правосъдие".

Техеран обвини Вашингтон в "явно нарушение на морското право и международните конвенции" и призова за "незабавна отмяна на конфискацията на кораба и неговия товар".

Съединените щати налагат икономически санкции на Иран, засягащи по-специално неговия износ на петрол. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм