Иранската държавна телевизия излъчи в събота за първи път изображения на подземна база за дронове, принадлежаща на военновъздушните сили, разположена в планините Загрос в Западен Иран.

Украйна: „Байрактар“ унищожи още един руски кораб (видео)

Иран е обвинен от Съединените щати и Израел, неговите заклети врагове, че използва дронове и ракети за атака на американски сили и свързани с Израел кораби в Персийския залив, с цел да дестабилизира региона.

През октомври 2021 г. Вашингтон наложи санкции срещу иранската програма за дронове, по обвинение, че доставя тези оръжия на своите съюзници в Близкия изток, като ливанската Хизбула, хутите в Йемен и палестинското движение Хамас в Газа.

Руската армия на бъдещето с все по-малко жива сила: Дронове ще се грижат за бойни роботи

„Повече от сто бойни, разузнавателни дронове и дронове за поразяване на цели се намират в базата, разположена в сърцето на планините Загрос“, каза журналистът по телевизията.

Той не уточни точното местоположение на базата, но твърди, че е "летял с хеликоптер" "почти 40 минути" от град Керманшах, за да стигне до там.

Телевизията показва генерал Мохамад Багери, началник на щаба на въоръжените сили, и командир на армията Абдолрахим Мусави да посещават базата.

Генерал Мусави твърди, че базата е "на няколкостотин метра под земята".

Според телевизията, сред дроновете на тази база е "стратегическият" дрон Каман-22 с обсег на действие най-малко 2000 км и оборудван с крилата ракета с обсег на действие 200 км.

Иран започва да разработва програми за дронове през 80-те години на миналия век по време на войната между Иран и Ирак (1980-1988).

„Армията бързо развива своите способности в областта на дроновете“ и работи за „производството на нови безпилотни летателни апарати за различни мисии“, каза генерал Багери.

„Няма съмнение, че иранските въоръжени сили са първата регионална сила по отношение на дронове, като се имат предвид техните възможности“, каза Мусави.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм