Украйна потвърди в събота, че е унищожила руски десантен кораб близо до малкия Змийски остров в Черно море, превърнал се в символ на украинската съпротива срещу руската инвазия, стартирана в края на февруари, предаде АФП.

Пентагонът отрича да е помагал на Украйна да потопи крайцера „Москва”

Боен дрон Bayraktar TB2, разработен в Турция, "удари десантен кораб от проекта 11770 Serna, както и две ракетни системи земя-въздух тип Тор", съобщи министерството на отбраната на Украйна в Туитър.

"Традиционният парад на руския флот на 9 май тази година ще се проведе близо до Змийския остров, на дъното на морето", коментира още ведомоството.

Последни приготовления в Москва преди парада за 9 май

Москва, от своя страна, не потвърди информацията.

На видеоклипове, публикувани от украинската армия, можем да видим по-специално кораб, закотвен близо до кей, засегнат от експлозия, след това опустошен от пламъци и разпръскващ голям дим.

С дължина 26 метра, Serna принадлежи към класа бързи руски десантни кораби с товароносимост 45 тона.

Въоръжен е с картечници калибър 7,62 мм и ракетни установки "Игла" и е предназначен за десант на бойни машини, както и на щурмови единици.

Преди това, украинската армия заяви в началото на май, че е бомбардирала два руски патрулни катера от клас Raptor край Змийския остров, също ударени от бойни дронове Bayraktar TB2.

Руският военен кораб „Москва“ потъна

В средата на април флагманът на руския флот "Москва" потъна в Черно море, след като според Киев и Вашингтон е бил ударен от украински ракети. Москва от своя страна заяви, че е бил повреден от експлозия на борда.

Украйна обяви, че е нанесла удари по окупарания от Русия Змийски остров

Змийският остров се превърна в символ в Украйна, след като в социалните мрежи се разпространи репликата "Върви на…., руски военен кораб" на украинските граничари към руския крайцер "Москва", който им нареди да се предадат.

Малко след тази вербална размяна, корабът бомбардира острова, руснаците поеха контрола над него, а украинските войници бяха взети в плен. По-късно те бяха освободени при размяна на пленници с Москва.

Последните думи на войник от украинската армия към руснаци: М**ната ви!

Записът на тази словесна размяна послужи като лайтмотив за украинската съпротива, а обидата на граничарите дори се появи на плакати по време на демонстрации на подкрепа в чужбина и на украински печати.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм