Учени от Общоруската бойна академия на Въоръжените сили на Руската федерация са предложили нова система за диагностика на наземни бойни роботи, която да се извършва с помощта на дрон, се посочва в документ, публикуван на уебсайта на „Роспатент“.

Според резюмето на изобретението, то се състои от адаптерно устройство с диагностичен контакт, разположено на покрива на моторно-трансмисионното отделение на робота, и коптер със свързващ кабел на тестово оборудване и щепсел, които осигуряват дистанционна връзка с роботизираните комплекси на сухопътните войски.

Дронове убийци дебнат чрез мобилните мрежи в Украйна

Създателите на системата изтъкват, че целта на разработката е да се намалят загубите на персонал на екипа за ремонт и възстановяване на техническото разузнаване (TP) при установяване на техническото състояние на роботизираните системи в случай на повреда или загуба на контрол в деструктивна за противника среда.

След като локализира повредения робот, екипът на TP изстрелва от безопасно разстояние хеликоптер с прикачен свързващ кабел. Безпилотният самолет доставя кабела до робота и го свързва с адаптер, разположен на покрива на двигателния отсек, като се приземява, след което съединява устройството и щепсела.

По този начин разузнавателните техници остават скрити на безопасно разстояние от вражеските средства.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм