САЩ ще използват "всички елементи на националната си мощ", за да попречат на Иран да се сдобие с ядрено оръжие, обеща президентът Джо Байдън в декларация за сигурност, подписана с Израел, съобщи АФП.

В документа, подписан от Байдън и израелския министър-председател Яир Лапид в Йерусалим, двете страни "потвърждават неразрушимите връзки между нашите две страни и трайния ангажимент на Съединените щати към сигурността на Израел".

Захарова: САЩ са предавали на Киев разузнавателни данни за удари по Донбас

Вашингтон се ангажира също така "никога да не позволи на Иран да се сдобие с ядрено оръжие".

Съединените щати "са готови да използват всички елементи на националната си мощ, за да гарантират този резултат", се добавя в изявлението, наречено "Съвместна декларация за стратегическо партньорство между САЩ и Израел от Йерусалим".

Текстът беше подписан, докато Байдън се срещаше с израелски високопоставени лица на втория ден от първата си обиколка в Близкия изток като президент. Делегацията му ще отлети за Саудитска Арабия, основният регионален съперник на Иран, след разговорите в петък с палестинския президент Махмуд Абас.

САЩ и Израел обявиха ново високотехнологично партньорство

Лапид заяви, че противодействието на Иран ще бъде "първостепенният" въпрос по време на двустранните разговори.

В съвместната декларация "Съединените щати потвърждават твърдия си ангажимент да запазят и укрепят способността на Израел да възпира враговете си и да се защитава сам срещу всяка заплаха или комбинация от заплахи".

В нея се разглеждат и по-широките израелски опасения относно Иран, а именно подкрепата на ислямската република за палестинските ислямистки групировки Хамас и Ислямски джихад и ливанското движение Хизбула.

"Съединените щати освен това потвърждават ангажимента да работят заедно с други партньори, за да се противопоставят на иранската агресия и дестабилизиращи дейности, независимо дали напредват пряко или чрез подставени лица и терористични организации като Хизбула, Хамас и Палестински ислямски джихад", се казва в декларацията.

<p><strong>Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в<span style="color:#e74c3c;">&nbsp;</span><a href="https://soundcloud.com/user-244320727-620954342" target="_blank"><span style="color:#e74c3c;">Soundcloud</span></a><span style="color:#e74c3c;">,&nbsp;</span><a href="https://open.spotify.com/show/594T2OfYs5jcU20mctIMFF?si=b_-m8tPGSAWdokdlligu6A&amp;nd=1" target="_blank"><span style="color:#e74c3c;">Spotify</span></a><span style="color:#e74c3c;">,&nbsp;</span><a href="https://podcastsconnect.apple.com/login?targetUrl=%2Fmy-podcasts%2Fshow%2Fdarik-podcast%2F0a6b1295-18fe-43fb-8371-ba6afaa62967&amp;authResult=FAILED" target="_blank"><span style="color:#e74c3c;">Apple Podcasts</span>&nbsp;</a>и&nbsp;<a href="https://podcasts.google.com/feed/aHR0cHM6Ly9hbmNob3IuZm0vcy83NjJkZWZkMC9wb2RjYXN0L3Jzcw" target="_blank"><span style="color:#e74c3c;">Google Podcasts</span></a></strong></p>


<p><strong>Следете най-актуалното от деня на&nbsp;<a href="https://www.facebook.com/darikbg" target="_blank"><span style="color:#e74c3c;">страницата ни във Фейсбук</span></a></strong></p>


<p><strong>За забавни видеа ни последвайте в<span style="color:#e74c3c;">&nbsp;</span><a href="https://www.tiktok.com/@darikbg_?is_from_webapp=1&amp;sender_device=pc" target="_blank"><span style="color:#e74c3c;">TikTok</span></a></strong></p>


<p><b>Следвайте ни и в <a href="https://www.instagram.com/darik.bg/" target="_blank"><span style="color:#e74c3c;">Инстаграм</span></a></b></p>