През юни инфлацията в Турция се е повишила до 78,6% на годишна база, което е най-високото ниво от 24 години насам, съобщи държавната статистическа агенция, цитирана от БГНЕС.

През май инфлацията е била 73,5%, а в началото на миналата година - 15,0%.

В петък министърът на икономиката Нуредин Небати "обеща", че през декември потребителските цени ще започнат да намаляват.

Увеличиха с 30% минималната работна заплата в Турция

Данните показаха, че основната инфлация се дължи на 123,4% скок на разходите за транспорт и 94% увеличение на цените на безалкохолните напитки.

Цените на стоките за бита скочиха с 81,1%, изчисли статистическата агенция.

Икономическата криза в Турция започна, когато миналата година Ердоган принуди централната банка да премине през серия от понижения на лихвените проценти.

Лихвеният процент се понижи в резултат на политическия натиск, въпреки нарастващите потребителски цени.

Турският финансов министър прогнозира инфлация под 50% тази година и около 20% догодина

Но турският лидер отхвърля конвенционалната икономика и твърди, че високите лихвени проценти водят до повишаване на цените.

В петък Турция повиши значително минималната работна заплата за втори път в рамките на една година, за да смекчи удара върху домакинствата, припомня БГНЕС.

Повишаването на нетното месечно възнаграждение до 5500 лири (330 долара) означава, че номиналната минимална работна заплата се е увеличила почти двойно от края на миналата година.

В края на декември тя възлизаше на 2 826 лири, а през януари - на 4 253 лири.

Икономистите предупреждават, че същественото повишаване на заплатите на голяма част от населението е инфлационна мярка, която трябва да бъде придружена от повишаване на лихвите или други средства за ограничаване на разходите.

Официалните данни показват, че в началото на годината над 40% от турците са получавали минимална работна заплата. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм