Министерството на правосъдието на САЩ поиска разрешение днес да конфискува ирански самолет, продаден на венецуелска компания и задържан в Аржентина по подозрения, че е свързан с международни терористични групировки, предаде Ройтерс.

САЩ обвиняват Русия в намеса в американската политика

Необявеното пристигане на самолета в Аржентина на 8 юни провокира няколкоседмична интрига и безпокойство в аржентинското правителство заради връзките му с Иран и Венецуела, както и с компании, санкционирани от Щатите. Самият самолет беше задържан след кацането от местните власти.

Путин намери силен съюзник в Иран

Искането за конфискуване идва след изпращане на заповед за задържането на самолета от 19 юли. Заповедта е издадена от американския окръжен съд на окръг Колумбия и предполага такава възможност заради нарушени закони за контрол на износа, съобщи правосъдното министерство.

Американският Боинг 747-700 е обект на санкции, тъй като неговата продажба от иранската "Махан еър" на "Емтрасур", част от Венецуелския консорциум за въздухоплавателни индустрии и услуги ("Конвиаса") през миналата година нарушава американските закони за износ. И двете компании са подложени на санкции от Съединените щати за предполагаемо сътрудничество с терористични организации.

Сирия обяви, че къса дипломатическите си отношения с Украйна

"Министерството на правосъдието няма да толерира транзакции, които нарушават нашите санкции и закони за износ", посочи в изявление генерал Матю Олсън, прокурор от Отдела за национална сигурност към ведомството.

Компанията "Махан еър" е санкционирана заради връзките си с елитните части "Кудс" от Корпуса на гвардейците на ислямската революция на Иран, които Щатите определят като терористична организация. "Конвиаса" на свой ред е била подложена на санкции от САЩ през 2019 г. за връзките ѝ с венецуелския президент Николас Мадуро.

"Конфискуването на този самолет демонстрира нашата решителност да държим отговорни тези, които се опитват да нарушават издадените от САЩ санкции и нашите закони за износ", заяви прокурорът Матю Грейвс. 

Иран: Всяка офанзива на Турция в Северна Сирия ще бъде пагубна

Четиринадесет венецуелски и пет ирански граждани са пътували в самолета при пристигането му в Буенос Айрес. Седем от тях все още задържани в Аржентина. Външният министър на страната засега не е коментирал темата.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм