Американски прокурори повдигнаха обвинения срещу руски гражданин в заговор за използване на американски граждани като "незаконен агент на руското правителство".

Обвинителният акт на Министерството на правосъдието на САЩ също така твърди, че Александър Викторович Йонов, жител на Москва, се е опитал да се намеси в изборите в САЩ.

Георги Милков пред Дарик: Между САЩ и Саудитска Арабия винаги е имало общи интереси

В него се казва, че той е управлявал Антиглобализационното движение на Русия (AGMR), орган, който набира американски политически групи за защита на руските държавни интереси.

Той осъди обвинението на САЩ

В обвинителния акт се казва, че г-н Йонов е работил под ръководството на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) и е контролирал определени неназовани политически групи във Флорида, Джорджия и Калифорния.

Твърди се, че една от целите на Русия е била „да насърчи отделянето на Калифорния от Съединените щати“.

Байдън разреши завършването на част от стената на Тръмп по границата с Мексико

Той може да получи максимум пет години затвор, ако бъде признат за виновен.

Осъждайки обвинителния акт във Фейсбук , Йонов каза:

„Такава глупост и измама не съм срещал. Няма конкретни имена на длъжностни лица, няма доказателства за финансиране и няма разбираеми аргументи."

Икономиката на САЩ се сви с 0,9 на сто през второто тримесечие, пораждайки опасения, че страната върви към рецесия

Той продължи:

„Украинската криза подлуди американските служители! Другари, сега виждате каква „демокрация” има в САЩ!"

Йонов каза пред CNN, че в момента е в Русия. Както при други западни обвинения срещу високопоставени руски фигури, той вероятно ще бъде съден задочно.

Байдън ще се кандидатира през 2024 година

Десетки висши руски служители и контролирани от държавата органи, включително банки, са под западни санкции за инвазията на Русия в Украйна и по-ранното анексиране на украинския полуостров Крим.

„Злокачествено влияние“

В обвинителния акт на САЩ се казва, че най-малко от декември 2014 г. до март 2022 г. Йонов и най-малко трима руски длъжностни лица са „участвали в дългогодишна чуждестранна злонамерена кампания за влияние, насочена към Съединените щати“.

Тръмп ще съди CNN за клевети

Йонов осъди някои независими руски медийни организации, включително The Bell и Meduza, и ги накара да бъдат етикетирани като „чуждестранни агенти“ според руското законодателство. Този етикет ограничава дейността им в Русия.

Министерството на финансите на САЩ също обяви санкции срещу Йонов, AGMR и две други организации, за които се твърди, че са контролирани от него: уебсайтът STOP-Imperialism и Ionov Transcontinental, компания, "която има отпечатък в Иран, Венецуела и Ливан".

Ким Чен Ун: Северна Корея е готова за военна конфронтация със САЩ

Санкции бяха наложени и на Наталия Валериевна Бурлинова и нейния Център за подкрепа и развитие на обществената инициатива Творческа дипломация (PICREADI). В изявлението на САЩ се твърди, че PICREADI се финансира от руската държава, въпреки че твърди, че е независима.

Санкциите блокират активите на тези организации в САЩ и забраняват транзакциите с тях.

Йонов също се твърди, че е сътрудник на Евгений Пригожин, който е под санкции на САЩ за намеса на Кремъл в президентските избори през 2016 г., спечелени от Доналд Тръмп.

Министерството на финансите казва, че Йонов „се е стремял да си сътрудничи с Фондацията на Пригожин за борба с несправедливостта (FBR) относно осъществимостта на пряка подкрепа на конкретен кандидат на избори за губернатор на САЩ през 2022 г.“.

В него се добавя, че в средата на 2021 г. той е „работил за разпространение и огласяване на дезинформация, която би повлияла на изборния процес в САЩ“.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм