Северна Корея е готова да мобилизира средствата си за възпиране на ядрена война, заяви нейният лидер Ким Чен Ун.

Пхенян готви нов ядрен опит, сочат сателитни снимки

Говорейки на събитие за годишнината от Корейската война, Ким добави, че страната е „напълно готова за всяка военна конфронтация“ със САЩ, съобщи държавната информационна агенция KCNA.

Коментарите идват на фона на опасенията, че Северна Корея може да подготвя седми ядрен опит. Миналия месец САЩ предупредиха, че Пхенян може да проведе такъв тест по всяко време.

Северна Корея може да отбележи визитата на Байдън в Сеул с ракетно изпитание

Последният ядрен опит на Северна Корея беше през 2017 г. Въпреки това напрежението на Корейския полуостров нараства. Специалният представител на САЩ за Северна Корея Сунг Ким каза, че Северна Корея е тествала безпрецедентен брой ракети тази година - 31 в сравнение с 25 през цялата си последна рекордна година, 2019 г. През юни Южна Корея отговори, като изстреля осем собствени ракети.

Северна Корея обяви локдаун след първото огнище на Ковид-19

Въпреки че Корейската война от 1950-53 г. завършва с примирие, Северна Корея го счита като победа срещу САЩ. Годишните тържества „Ден на победата“ се отбелязват с военни паради, фойерверки и танци.

В речта си за отбелязване на събитието, Ким каза, че ядрените заплахи от САЩ изискват от Северна Корея да изпълни „спешната историческа задача“, за да засили своята самоотбрана.

Ким Чен Ун изрази твърда солидарност с Путин

САЩ са представили погрешно редовните военни учения на Северна Корея като провокации, добави той.

С речта си, Ким явно отговаря и на информацията, че Южна Корея възобновява план за противодействие на ядрената заплаха от Северна Корея чрез нанасяне на предпазни удари в случай на непосредствена атака.

Северна Корея изстреля балистична ракета

Така наречената стратегия „Верига на убийство“, разработена за първи път преди десетилетие, призовава за превантивни удари срещу ракетите на Пхенян и вероятно срещу неговото висше ръководство.

Някои анализатори предупредиха, че това носи своите рискове и може да подхранва надпревара във въоръжаването.

Северна Корея заплаши с „превантивна“ употреба на ядрено оръжие

На честването на Деня на победата, Ким Чен Ун каза, че правителството и военните на южнокорейския президент Юн Сук Йол ще бъдат „заличени“, ако той извърши превантивни удари.

Откриват музей с постиженията на Ким Чен Ун

Дали Северна Корея е „на ръба на война“?

Предупреждението на Ким Чен Ун, че Корейският полуостров е „на ръба на война“, звучи изключително страшно, но севернокорейската реторика често е пламенна, особено на значими годишнини.

Това, което показва, е колко ядосан е севернокорейският режим на новия президент на Южна Корея Юн Сук Йол.

Откакто встъпи в длъжност през май, президентът Юн изложи нова, по-агресивна отбранителна политика. Това би позволило на южнокорейските сили да ударят превантивно Севера, ако Сеул смята, че е под непосредствена заплаха от ядрена атака от Пхенян.

Ким Чен Ун с драматично видео, в което разпорежда изстрелването на ракета (видео)

Тази така наречена стратегия „Верига на убийство“ би позволила на Южна Корея да изстреля превантивни балистични ракети и въздушни удари по севернокорейски цели, включително премахване на севернокорейските командни и контролни структури. С други думи, опит да убие самия Ким Чен Ун.

Пхенян също е доста недоволен от липсата на ангажираност от страна на Вашингтон, откакто президентът Байдън смени Доналд Тръмп.

Северна Корея е във "фаза на провокация", заяви Блинкън

Всичко това може да подсказва, че се насочваме към някаква умишлена ескалация от Севера.

Вече всички очакват Пхенян да извърши седми подземен ядрен опит. Подготовката е в ход на полигона Punggye-ri от март.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм