Американската икономика се е свила през тримесечието, приключващо в края на юни, с 0,9 на сто спрямо същия период на 2021 г. Това е второ поредно тримесечие, в което брутният вътрешен продукт на САЩ намалява, което поражда опасения, че страната може би се приближава към рецесия, съобщава Асошиейтед прес, цитирайки данни на американското министерство на търговията.

Икономиката на Северна Корея се е свила през 2021 г. за втора поредна година

Отчетеното понижение на БВП, последва годишния спад с 1,6 на сто през първото тримесечие. Две последователни тримесечия на спад на БВП се смятат за неофициален, но и не окончателен индикатор за изпадане в рецесия.

Данните идват на фона на критично важен момент, когато потребителите и предприятията изпитват затруднения под тежестта на инфлацията и по-високите разходи по кредитите си. В сряда Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ повиши основния лихвен процент за втори пореден път с 0,75 процентни пункта (75 базисни пункта) в опит да овладее най-високата инфлация от четири десетилетия.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм