Икономиката на живеещата в изолация от света Северна Корея се е свила през 2021 г. за втора поредна година, според южнокорейски оценки, цитирани от ДПА.

Северна Корея призна самопровъзгласилата се Донецката народна република

И докато сривът през 2020 г. е бил сериозен - 4,5 на сто от БВП, през 2021 г. свиването е било минимално - 0,1 на сто, сочи доклад на централната банка в Сеул.

Колко точно всъщност е БВП на Северна Корея е неясно, тъй като страната не оповестява никакви данни за икономическото си развитие. Според Централната банка на Южна Корея (BOK) икономиката на Пхенян леко е нараснала през 2019 г. За да направи заключенията си, BOK разчита на данни от разузнавателните служби и от изследователски институти, специализирани по севернокорейските дела.

Пхенян готви нов ядрен опит, сочат сателитни снимки

Пандемията се отрази тежко на Северна Корея. Страната буквално заключи границите си, което пък повлия зле на търговията с Китай, една от малкото страни, с които Пхенян поддържа отношения. През 2021 г. външната търговия на КНДР се е свила със 17,3 на сто до 710 милиона долара.

В допълнение Северна Корея е обект на международни санкции, заради развитието на ядрена програма.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм