„Сирийската криза може да бъде разрешена само с политически и дипломатически средства, чрез стриктно спазване на основните принципи на зачитане на суверенитета, независимостта, единството и териториалната цялост.“ Това каза Владимир Путин за Сирия след разговори с лидерите на Турция и Иран, предаде "БиБиСи". 

Путин: „Северен поток 2“ ще увеличи доставките на газ за Европа

Това е същият Владимир Путин, който пет месеца по-рано нахлу в Украйна; тогава не се говореше за необходимостта от зачитане на суверенитета, независимостта, единството и териториалната цялост на една държава.

Ердоган накара Путин да го чака преди преговорите в Техеран (Видео)

Разликата? Сирия има проруски лидер, президентът Башар ал-Асад, когото Кремъл беше решен да задържи на власт. Не толкова чрез "политически и дипломатически средства", а чрез изпращане на руска армия, за да му помогне да си върне загубената територия.

Украйна обаче има прозападно ръководство, което се стреми към членство в Европейския съюз и иска да гарантира, че Украйна никога няма да се върне в орбитата на Русия.

Иран санкционира още 61 американци

Руската армия влезе под фалшив претекст, че се бие с „нацистите“, противопоставяйки се на разширяването на НАТО и „освобождавайки“ руснаците и рускоговорящите в източна Украйна. След инвазията хиляди цивилни са убити в Украйна. Руската инвазия предизвика международно осъждане и цунами от санкции срещу Москва. 

Киев: Отстъпление пред Путин ще вкара ЕС в капан

За Кремъл срещата на върха в Техеран беше възможност да се опита да покаже, че въпреки опитите да изолира Русия, тя запазва мощни съюзници и геополитическо влияние. 

На много малко места по света Путин може да отиде, за да получи публични изявления в подкрепа на неговата „специална военна операция“ в Украйна. Техеран е едно от тези места.

Европейски министри: Санкциите срещу Русия работят

„В случая с Украйна, ако вие не бяхте поели инициативата, другата страна щеше да поеме инициативата и да предизвика войната“, каза върховният лидер на Иран Али Хаменей на президента Путин, добавяйки: „НАТО нямаше да познава граници, ако не го бяхте спрели в Украйна и щеше да започне същата война след известно време, използвайки Крим като претекст."

Путин забрани плащанията с криптовалути

И така, в Техеран, Русия доказа своята гледна точка, че може да се ползва с помощ от своите останали приятели. 

„Тази визита показва, че Путин и Русия са все по-изолирани. Сега те трябва да се обърнат за помощ към Иран“, каза Джон Кърби, главният говорител на Съвета за национална сигурност на Белия дом.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм