Руският президент Владимир Путин беше поставен в неловка ситуация, като остана прав в стая пред тълпа от репортери, докато чакаше да се срещне с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, съобщава The Guardian.

Кадрите, заснети преди срещата във вторник в Техеран, показват как Путин прави поредица от неудобни физиономии пред камерите за почти минута, преди да бъде посрещнат от Ердоган.

Това е непознат терен за руския лидер, който си създаде репутация, че кара останалите му колеги от политическата сцена да чакат нарочно (понякога и часове) при планираните преговори. 

Ердоган: Турция и Иран трябва да продължат в солидарност борбата с терористичните групировки

Спекулира се, че закъснението на Путин при срещи с международни лидери е калибрирана психологическа политика, която датира от ранните дни на неговото президентство. Руският президент закъсня с 14 минути за кралицата през 2003 г., той се появи с час закъснение на срещата си с папа Франциск във Ватикана през юни 2015 г.

През 2018 г. тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп беше накаран да чака 45 минути преди насрочената среща на върха в Хелзинки с руския президент.

Иран: Всяка офанзива на Турция в Северна Сирия ще бъде пагубна

Ангела Меркел е била оставена да чака четири часа и 15 минути за среща с Путин през 2014 г., докато Виктор Янукович, когато беше украински президент, веднъж чака четири часа, преди да седне на една маса с руския лидер.

Ердоган ръководи усилията за посредничество в опита да се отблокират тоновете украинско зърно, което чака да напусне пристанищата.

Путин: „Северен поток 2“ ще увеличи доставките на газ за Европа

Турция, която е държава-членка на НАТО, носи специална отговорност съгласно конвенцията от Монтрьо от 1936 г. за морския трафик, влизащ в Черно море. Предложението на Анкара е Русия да позволи на украинските кораби със зърно да напуснат Одеса по определени маршрути, стига да бъдат направени проверки дали корабите не носят оръжие.

Въпреки че Путин похвали турския лидер за посредничеството в преговорите, като каза, че е постигнат известен напредък, той беше по-малко впечатлен от амбициите на Ердоган да изгради буферна зона на юг от турско-сирийската граница.

Според турския президент това ще предпази страната от атаките на сирийските кюрди.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм