"Пускането на "Северен поток 2" е един от начините за увеличаване на доставките на руски газ за Европа, въпреки че половината от капацитета на газопровода вече е запазен за вътрешно потребление", каза руският президент Владимир Путин днес пред репортери в Техеран.

Русия ще възстанови износа на газ от „Северен поток 1“ по график

"Имаме още един готов маршрут - това е Северен поток 2. Тя може да бъде стартирана", каза Путин, визирайки начините за решаване на енергийната криза в Европа.

Той обаче отбеляза, че в момента има "проблеми" с тази доставка.

"Преди месец и половина-два в разговор с канцлера (Олаф Шолц) обсъдихме тази тема, повдигнах този въпрос, казах, че Газпром е резервирал капацитет, създал го е и трябва да направи нещо по въпроса, не може да виси във въздуха безкрайно дълго", каза Путин.

Chevron, Google и Sumitomo ще инвестират 250 млн. долара в разработването на реактор за термоядрен синтез

Според него германският канцлер е отговорил, че има по-важни въпроси. "Е, трябваше да го предупредя, че тогава ще отнемем половината от обема, предназначен за "Северен поток", за вътрешно потребление и преработка. А Газпром вече го направи, така че дори ако утре пуснем Северен поток 2, той няма да бъде 55 милиарда кубически метра годишно, а точно половината", подчерта руският лидер.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм