Потоците на руски газ по газопровода "Северен поток 1" ще бъдат възобновени навреме в четвъртък след приключване на планираната профилактика, съобщиха за Ройтерс двама източници, запознати с плановете за износ. Това предаде БГНЕС. 

Eni, Total и Occidental подписаха в Алжир договор за природен газ и нефт

Газопроводът, който осигурява повече от една трета от износа на руски природен газ за Европейския съюз, беше спрян на 11 юли за десет дни за годишна профилактика.

Франция ще плати 10 млрд. евро, за да придобие пълен контрол над EDF

По-рано днес Wall Street Journal съобщи, позовавайки се на европейския комисар по бюджета Йоханес Хан, че Европейската комисия не очаква газоподаването по тръбопровода да бъде възобновен след профилактиката.

Източници, пожелали анонимност поради деликатността на въпроса, заявиха пред Ройтерс, че се очаква тръбопроводът да заработи навреме, но с по-малък капацитет от 160 млн. куб. м на ден.

Контролираният от Кремъл енергиен гигант „Газпром” намали миналия месец износа на газ по маршрута до 40% от капацитета си, позовавайки се на забавяне при връщането на турбина, която Siemens Energy обслужваше в Канада.

"Те (Газпром) ще се върнат към нивата, наблюдавани преди 11 юли", заяви един от източниците за очакваните от четвъртък обеми газ по „Северен поток 1“.

В понеделник вестник "Комерсант" съобщи, позовавайки се на запознати със ситуацията, че на 17 юли Канада е изпратила турбината в Германия със самолет след приключване на ремонтните дейности.

Един от източниците заяви, че е малко вероятно турбината да бъде монтирана отново до 21 юли. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм