Френското правителство предлага да плати 9,7 млрд. евро, за да поеме пълния контрол над EDF (бел. ред. Électricité de France S.A, по-известна като EDF, е френска мултинационална електрическа компания) в сделка за изкупуване, която му дава възможност да управлява най-големия оператор на ядрена енергия в Европа в разгара на енергийната криза на целия континент.

200 милиарда долара ще ни струва отказът от руски енергоносители

В изявление от днес Министерството на финансите съобщи, че правителството ще предложи на миноритарните акционери на EDF по 12 евро на акция, което представлява 53% премия спрямо цената на затваряне на 5 юли - ден преди правителството да обяви намерението си да национализира изцяло обременената с дългове група.

Докъде ще стигне френският ядрен „ренесанс“?

Акциите на EDF, които възобновиха търговията след едноседмично прекъсване в очакване на подробности за правителствения план за изкупуване, скочиха с 15% до 11,80 евро към 08:36 GMT.

Държавата вече притежава 84 % от EDF, която е засегната от непланирани прекъсвания в ядрения си парк, забавяния и преразход на средства при изграждането на нови реактори, както и от ограниченията на тарифите за електроенергия, наложени от правителството, за да предпази домакинствата от рязкото покачване на цените на електроенергията.

Макрон обявява новите си амбиции в областта на ядрената енергетика

Войната в Украйна задълбочи кризата в групата, принуждавайки я да купува електроенергия на пазара на исторически високи цени и да я продава на по-ниски цени на своите конкуренти.

Франция ще ограничи увеличаването на цената на тока

Франция заяви, че национализацията на EDF ще повиши сигурността на енергийните ѝ резерви, тъй като Европа се опитва да намери алтернативи на руските газови доставки.

Повишаващите се цени притискат енергийните доставчици в цяла Европа, а по-рано този месец Германия предприе действия за спасяване на Uniper, най-големия вносител на руски газ.

Очаква се Макрон да обяви подробности за нов ядрен проект

Франция, която обикновено изнася електроенергия по това време на годината, в момента внася от Испания, Швейцария, Германия и Великобритания, а кризата с доставките вероятно ще се задълбочи тази зима.

"Национализацията в крайна сметка е единственият начин да се спаси компанията и да се осигури производството на електроенергия", казва Инго Шпайх, ръководител на отдела за устойчивост и корпоративно управление в Deka Investment, която има малък дял в EDF. "Това е горчива, но необходима стъпка."

Макрон договаря дизеловото гориво с лидера на ОАЕ в Париж

При положение че рейтинговата агенция S&P оценява, че дългът на EDF може да достигне близо 100 млрд. евро тази година, притежател на облигации на групата заяви, че предложеното изкупуване е добре дошъл сигнал за подкрепа от страна на правителството, въпреки че е необходимо да се направи много повече, за да се стабилизира балансът.

Банкер, запознат с въпроса, заяви, че държавата, която осигури по-голямата част от увеличението на капитала на EDF с 3 млрд. евро през пролетта, вероятно ще трябва скоро да инжектира още пари.

Парламентът на Северна Македония одобри „френското предложение”

EDF е регистрирана на Парижката фондова борса през 2005 г. на цена от 33 евро за акция, така че инвеститорите, които са закупили акции тогава, ще понесат големи загуби.

Все пак анализаторите отбелязаха, че правителството ще трябва да придобие само 90 % от собствеността на EDF, за да може да я извади от борсата.

"Смятаме, че офертата изглежда атрактивна и има голяма вероятност за успех", заяви в анализаторът на Citi Пьотр Джечоловски.

Офертата за изкупуване ще бъде подадена пред борсовия регулатор до началото на септември. Френското правителство има за цел да завърши процеса на делистване на групата от борсата до края на октомври, заяви източник от финансовото министерство.

Миналата седмица източници на Ройтерс заявиха, че правителството ще плати близо 10 млрд. евро, за да купи 16 % от EDF, които все още не притежава, след като се вземат предвид неизплатените облигации и премията за миноритарните акционери.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм