Парламентът на Република Северна Македония одобри т.нар. „френско предложение” за започване на преговори за членство на страната в Европейския съюз, предаде БГНЕС.

В подкрепа на предложението гласуваха 68 от общо 69 присъстващи народни представители. В подкрепа на предложението гласуваха, както от управляващата коалиция, така и депутатите от опозиционните албански формации.

Фон дер Лайен: Европа ви чака, за да продължим заедно напред

Гласуването се проведе по време на третия ден от дебатите в пленарната зала. Днес в парламента бе и посланикът на ЕС в Скопие Дейвид Гир.

Дискусията през последните два дни премина в напрегната атмосфера. Опозицията вдигна шум по време на изказванията на депутатите от управляващото мнозинство, имаше и словесни конфликти и взаимни обвинения между депутатите от правителството и опозицията.

Ковачевски: Най-накрая македонският език ще се чува навсякъде в Европа

Дебат по същество за т.нар. "френско предложение" така и не се състоя, а се превърна в една антибългарска истерия, в която депутатите от ВМРО-ДПМНЕ и Левицата говореха за български фашисти, асимилация, апартейд и дори… стерилизация, предава БГНЕС.

Мицкоски: Нищо не е свършило, депутатите ни няма да подкрепят промени в конституцията

Преди започване на дебатите в македонския парламент открити писма с призив да се приеме т.нар. "френско предложение" отправиха президентът на Франция Еманюел Макрон, германският канцлер Олаф Шолц, еврокомисарят по външна политика Жозеп Борел и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

С т.нар. "френско предложение" (проектопредложения за преговорна рамка и заключения на ЕС) България отстъпва от приетата през октомври 2019 г. Рамкова позиция, снемайки всякакви съображения за изпозлването отстрана на ЕС на наименованието "македонски език" за официалния език на РСМ, както и отказвайки се от настояването си в преговорната рамка добросъседските отношения да бъдат обособени в отделна преговорна глава в клъстъра "Фундаменти".

България се отказа също така от изискването си да има напредък в работата на съвместната комисия по исторически и образователни въпроси преди старта на преговори на РСМ и по-специално "постигане на договореност за Гоце Делчев, ВМОРО-ВМРО и Илинденско-Преображенското въстание", което към юли 2022 г. остава неизпълнено.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм