Френският президент Еманюел Макрон прие на обяд в Париж президента на Обединените арабски емирства шейх Мохамед бин Зайед Ал-Нахаян, като в официалните им разговори беше включено увеличаването на доставките на дизелово гориво, предаде БГНЕС.

Омбудсманът пита енергийното министерство ще има ли достатъчно газ за есенно-зимния сезон

ОАЕ се превърнаха в ключов партньор на западните държави, които се борят за енергийни доставки по целия свят, за да заменят вноса от засегнатата от санкции Русия.

Шейх Мохамед беше на първото си държавно посещение в чужбина, откакто встъпи в длъжност през май след смъртта на своя полубрат.

Очаква се посещението да завърши с "обявяването на гаранции, дадени от ОАЕ за количествата на доставките на въглеводороди за Франция", обявиха от кабинета на Макрон преди визитата. Сделката ще обхване по-специално дизеловото гориво, което ОАЕ не доставят в момента.

Добивът на газ от "Газпром" е намалял с 10,4 процента от началото на годината

Франция се стреми "да диверсифицира източниците си на доставки в контекста на конфликта в Украйна", допълни източникът от Елисейския дворец, визирайки санкциите на ЕС върху руския петрол.

Решението на шейх Мохамед да направи първото си официално посещение във Франция "е осъзнато и отчита историческите връзки между двете страни, но и потенциала за още по-голямо сътрудничество и растеж с Франция", заяви в петък неговият дипломатически съветник Анвар Гаргаш.

"ОАЕ са решени да останат надежден партньор и източник на енергия", добави той. "В продължение на 40 години продавахме нашия петрол на Далечния изток, а сега го насочваме към Европа в този период на криза."

Посещението на президента на ОАЕ във Франция се състоя след първата обиколка на Джо Байдън в Близкия изток като президент, която включваше посещение в Саудитска Арабия за разговори в областта на енергетиката.

Макрон и Байдън бяха чути да говорят за енергийните доставки от Близкия изток по време на срещата на върха на Г-7 в края на юни в Германия. Макрон каза на Байдън, че е разговарял с шейх Мохамед, който е казал, че е достигнал "максимума" по отношение на производството на петрол, но че саудитците имат известен свободен капацитет.

След обяда си с Макрон шейх Мохамед ще бъде почетен гост на вечеря в бившия кралски дворец във Версай край Париж.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм