Европейските външни министри настояха при пристигането си в Брюксел, че санкциите, наложени на Русия, за да я накажат за нахлуването в Украйна, дават резултат - въпреки заплахата за енергийните доставки на ЕС.

ЕС обсъжда нови санкции срещу Русия на 18 юли

Миналата седмица един от лидерите на ЕС, унгарският премиер Виктор Орбан, осъди тази политика и заяви, че Брюксел нанася повече вреди на европейската икономика, отколкото на Москва.

Орбан: Европа трябва да признае, че сгреши

Пристигайки в централата на ЕС за разговори за това как да се отстранят пропуските в режима на санкции и да се засили натискът върху Русия, ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел отхвърли това.

"Някои европейски лидери твърдят, че санкциите са били грешка ", каза той пред репортери.

"Е, аз не смятам, че това беше грешка. Това е, което трябваше да направим и ще продължим да правим".

Външният министър на Люксембург Жан Аселборн отхвърли идеята за отпадане на санкциите: "Това би било фатално, ако го направим. Залогът е доверието към нас".

Шолц: Путин е решил да нападне Украйна поне година по-рано

"Обикновено би трябвало да използваме дипломацията, ООН, за да се опитаме да оправим това. Но ние не сме в нормално време. Намираме се във време, в което законите на джунглата имат значение", каза той.

От февруари насам, когато Русия нахлу във вече частично окупираната си съседка Украйна, Европейският съюз разгърна ескалираща серия от шест пакета санкции срещу Москва.

Украйна се нуждае от модерни оръжия, заяви Зеленски

От юни насам е забранен вносът на по-голямата част от петрола, а дипломатите обсъждат ембарго върху златото, но много европейски държави продължават да зависят от руския газ за енергийните си доставки.

Балабанов: Изгонването на руските дипломати е като ареста на Борисов

Борел и повечето западни лидери настояват, че санкциите са навредили на руската икономика и само ще се затягат, ако президентът Владимир Путин не изтегли войските си от Украйна.

БГНЕС припомни, че в петък Орбан заклейми мерките, като заяви, че Европа се е "простреляла в белите дробове", като е навредила на енергийните доставки.

"Брюксел мислеше, че политиката на санкции ще навреди на руснаците, но тя вреди повече на нас", каза той.

Борел и министрите от ЕС проведоха разговор по видеовръзка с външния министър на Украйна Дмитрий Кулеба и да обсъдят помежду си как да затегнат санкциите.

"Не казваме "нов пакет", а подобряване на прилагането на вече съществуващите санкции", каза Борел, като отбеляза, че служители на ЕС изготвят планове за забрана на вноса на руско злато.

Междувременно Русия започна да прекъсва доставките на газ за Европа, което застрашава енергийната сигурност на страни като индустриалната сила на ЕС Германия.

"Русия се опитва да ни деморализира", заяви държавният министър по европейските въпроси на Германия Анна Люрман.

"Ние ще продължим да подкрепяме Украйна, както икономически, така и политически, но и с военни средства", каза тя. "Много е важно санкциите да бъдат запазени". 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм