Иран и САЩ проведоха днес непреки  разговори  във Виена в пореден опит да възстановят ядреното споразумение от 2015 г., съобщиха иранските държавни медии, предаде Ройтерс.

Малцина очакват пробив. Всяка от страните призова другата да направи компромис, а междувременно ядрената програма на Техеран се развива бързо.

САЩ поиска от Аржентина да конфискува венецуелски самолет, свързан с Иран

Ройтерс, позовавайки се на един ирански и на един европейски служител, съобщи през юни, че Техеран е оттеглил искането си за изваждане на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция от санкционния списък на Вашингтон.

Вчера високопоставен ирански служител заяви пред Ройтерс: "Ние имаме свои предложения, които ще бъдат обсъдени на срещата във Виена, като например постепенното премахване на санкциите срещу гвардейците."

Путин намери силен съюзник в Иран

Говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби вчера заяви, че преговорите са "почти завършени на този етап."

Главният преговарящ на Иран по ядрените въпроси Али Багери Кани заяви в Туитър, че САЩ трябва да "покажат зрялост и да действат отговорно".

Тъй като Иран отказва да проведе преки преговори със САЩ, Енрике Мора от ЕС посредничи между Багери Кани и специалния пратеник на САЩ за Иран Роб Мали.

Разговорите се провалиха главно поради искането на Техеран Вашингтон да извади Корпуса на гвардейците на Ислямската революция от американския списък на чуждестранните терористични организации.  САЩ отказаха да го направят.

Ердоган: Турция и Иран трябва да продължат в солидарност борбата с терористичните групировки

Техеран също така изисква от Международната организация за атомна енергия (МААЕ) да се откаже от твърденията си за ядрената дейност на Техеран, възразявайки срещу миналогодишното твърдение на ядрения наблюдател на ООН, че не е успял да обясни напълно следите от уран в недекларирани обекти.

През 2018 г. тогавашният президент Доналд Тръмп на САЩ едностранно изтегли страната си от ядреното споразумение, сключено три години по-рано, и отново наложи строги санкции на Иран. В отговор Техеран наруши сделката по няколко начина, включително с възстановяване на запасите от обогатен уран.

Иран: Всяка офанзива на Турция в Северна Сирия ще бъде пагубна

Дипломат номер едно на ЕС Жозеп Борел миналия месец представи компромисен вариант и призова страните да го приемат, за да се избегне "опасна ядрена криза". Двама ирански служители заявиха, че Техеран не е доволен от проекта на текста.

Днес говорителят на Еврокомисията Петер Стано призова  Техеран и Вашингтон за направят последно усилие за спасяване на ядрената сделка от 2015 г. Той каза, че ЕС е направил предложение миналия месец, защото възможностите за допълнителни маневри са били изчерпани. Стано изрази надежда, че разговорите във Виена ще доведат до положителен резултат.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм