Френският президент Еманюел Макрон днес заяви, че трябва да бъде постигнат успех на преговорите за съживяване на ядреното споразумение от 2015 г. между световните сили и Иран, като се вземат предвид интересите на регионалните партньори, включително Израел, предаде Ройтерс.

Трябва да защитим това (ядрено) споразумение (с Иран). И да вземем предвид интересите на нашите приятели в района, преди всичко на Израел", заяви Макрон пред репортери на обща пресконференция с израелския премиер Яир Лапид, цитиран от БТА.

Макрон: Намерен e компромис за спора между България и РСМ

Лапид призова Макрон отново да разгледа предложение от 2018 г. за нова сделка за иранската ядрена програма, като каза, че сегашната дипломатическа безизходица създава опасност от оръжейна надпревара в Близкия изток.

„През 2018 г. Вие бяхте първият световен лидер, говорил за необходимостта от нова сделка с Иран“, заяви израелският премиер, обръщайки се към френския президент.

„Вие бяхте прав тогава и сте още по-прав днес“, каза Лапид. „Сегашната ситуация не може да продължава по този начин. Това ще доведе до ядрена оръжейна надпревара в Близкия изток, която би заплашила световния мир“, заяви той.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм