Компанията за интернет инфраструктура Cloudflare заяви в събота, че блокира Kiwi Farms, табло за съобщения, известно с организирането на кампании за тормоз. Като причина за действията си, Cloudflare посочи "безпрецедентна извънредна ситуация и непосредствена заплаха за човешкия живот", пише cnet.com.

Изстрелването „Artemis 1“ ще привлече до 400 000 наблюдатели

„Реториката на сайта на Kiwifarms и конкретните целенасочени заплахи ескалираха през последните 48 часа до такава степен, че вярваме, че има безпрецедентна извънредна ситуация и непосредствена заплаха за човешкия живот, за разлика от това, което сме виждали преди от Kiwifarms”, каза Матю Принс, главен изпълнителен директор и съосновател на Cloudflare, в публикация в блог. 

VR съюз: Мета и Qualcomm ще произвеждат очила за виртуална реалност

Опитите за посещение на Kiwi Farms сега се посрещат със съобщение, което казва, че сайтът е блокиран и насочва хората към публикацията в блога от Cloudflare. 

Kiwi Farms не отговори веднага на искане за коментар относно блокирането на сайта. 

Платформа за криптовалута случайно преведе 10,5 милиона долара на австралийка

Какво е Kiwi Farms? 

Kiwi Farms е пълен с омраза форум за съобщения, който започна като издънка на 4chan, прословутото табло за анонимни изображения. Първоначално се наричаше „CWCki“, когато започна около 2007 г. и по това време беше посветен на тормоза на една онлайн личност, според  статия в New York Magazine от 2016 г. Форумът смени името си на Kiwi Farms през 2014 г. 

Американските производители на чипове са засегнати от новото правило за износ в Китай

„Kiwi Farms е бил център на многобройни кампании за масов тормоз, някои от които са завършили с нападение или дори със самоубийство на “целта“, каза Даниел Кели, директор по стратегията и операциите в Центъра за технологии и общество на ADL. 

Snap ще съкрати 20% от персонала си

Doxxing е когато личната информация на дадено лице, като неговия адрес и телефонен номер, се публикува онлайн без негово разрешение. Нападението включва фалшиви обаждания до полицията, които могат да доведат до въоръжен отговор в дома на насоченото лице. 

Мъск: Ще продадем 20 млн. електромобила през 2030

Публикациите във Kiwi Farms често са насочени към членове на ЛГБТ общността, по-специално към транссексуални хора. Най-малко трима души са се самоубили след кампании за тормоз, свързани с Kiwi farms, според “The ​​Washington Post”. 

С 15% се е увеличило спирането на интернет по света като мярка за контрол

Kiwi Farms имаше връзки и с  масовия стрелец от Крайстчърч , който през 2019 г. уби 51 души в две джамии в Нова Зеландия и оттогава е блокиран в тази страна.

Instagram: Никога не споделяме точното ви местоположение

Защо има натиск за #DropKiwiFarms?

Ходът на Cloudflare идва след нарастващ натиск през последния месец от кампания, която се опитваше да накара интернет компанията да спре да предоставя услуги на Kiwi Farms. Кампанията #DropKiwiFarms беше стартирана от Клара "Кефалс" Соренти, трансджендър канадски стриймър в Twitch. 

Как трябва да действаме при кражба на профил в социална мрежа?

Соренти каза, че е започнала кампанията, след като е била набелязана от хора, използващи Kiwi Farms, които са упражнявали тормоз върху нея и дори физическо насилие.

Сайтът #DropKiwiFarms съдържа информация за форумите, предоставя стъпки за свързване с Cloudflare и споделя истории на жертви, които са били набелязани от хора, използващи форума.  

Бивш шеф в Twitter сподели опасения за сигурността

Миналия месец конгресменът Мейджъри Тейлър Грийн, републиканец от Джорджия, каза в интервю за Newsmax, че е била ударена два пъти през август. Грийн посочи Kiwi Farms като виновник и призова сайтът да бъде премахнат. 

Cloudflare първоначално се противопостави на предприемането на действия срещу Kiwi Farms.

„Сони“ и „Плейстейшън“ са застрашени от глоба от 5 млрд. лири за злоупотреба с господстващо положение

Компанията обаче промени курса си този уикенд. В събота Принс каза, че компанията му не може повече да чака правоприлагащите органи да действат. В публикацията в блога той заяви, че Cloudflare се е обръщала към правоприлагащите органи многократно през последните две седмици за това, което се смята за потенциални престъпни действия и непосредствени заплахи за човешкия живот.

Google е най-големият инвеститор в криптовалути в света през последната година

Принс каза, че решението за блокиране на Kiwi Farms не е в отговор на кампанията за натиск. 

#DropKiwiFarms пусна изявление в събота в отговор на действията на Cloudflare, като каза, че е доволен от решението, но не иска да почива на лаврите си. 

„Това нанася голям удар на Kiwi Farms и тяхната общност, от който може никога да не се възстановят“, се казва в изявлението. 

„Ние показахме, че когато сме обединени заедно, сме способни да преместваме планини и ако продължим да стоим заедно и да отвръщаме на удара, можем да постигнем много.“

Apple уволни около 100 служители

#DropKiwiFarms казва, че това не е краят и ако сайтът отново стане активен, той ще окаже натиск върху Firehub, център за данни, базиран в Лас Вегас, където се намира и сървърът на Kiwi Farms. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм