Очаква се до 400 000 наблюдатели да се стекат днес на брега на Флорида с надеждата да зърнат - и да чуят рева - на изстрелването на ракета на НАСА към Луната, предаде БГНЕС. 

Ако ракетата "Space Launch System" (SLS) без екипаж се издигне успешно, това ще бъде не само вдъхновяващо, но и историческо събитие за НАСА, тъй като ще отбележи първата от мисиите "Artemis 1", планиращи завръщане на Луната.

НАСА: Следващият опит за изстрелване на ракетата към Луната ще е в събота

Космическият център "Кенеди" ще бъде затворен за обществеността, но зрителите на местните плажове ще могат да видят как най-мощното превозно средство, което НАСА някога е изстрелвала, се изкачва в небето.

В понеделник, когато първият опит за изстрелване трябваше да бъде прекратен в последния момент поради технически проблеми, местните власти в окръг Бревард очакваха между 100 000 и 200 000 посетители.

За първи път от 50 години насам: НАСА изстрелва мощна ракета към Луната

Дон Уокър, директор по комуникациите на окръга, казва, че макар броят на посетителите в понеделник все още да не е окончателно уточнен, те очакват "двойно повече посетители в събота".

"Според нашите "предположения" тълпата за гледане на старта ще наброява между 200 000 и 400 000 души", казва Уокър пред АФП.

За сравнение, първото пилотирано изстрелване на "SpaceX" през 2020 г. - в условията на пандемия - привлече 220 000 души.

Фактът, че изстрелването е насрочено за уикенда, а понеделник е и американски празник, означава, че тълпата вероятно ще бъде много по-голяма, каза Миган Хапел от Бюрото по туризъм на Космическия бряг, съобщи АФП.

Както и в понеделник, трафикът се очаква да стане интензивен "три-четири часа" преди изстрелването, каза Хапел.

Понастоящем изстрелването е насрочено за 14:17 ч. (18:17 ч. по Гринуич) днес, като при необходимост може да се стигне до двучасово закъснение.

Хотелите по крайбрежието са напълно резервирани от няколко седмици, а в близост до най-добрите наблюдателни точки има само ограничен брой места за паркиране.

"Artemis 1" е тестов полет без астронавти на борда.

Капсулата "Орион", след като се отдели от ракетата SLS, ще прекара около шест седмици в космоса и в един момент ще измине близо 64 000 км покрай Луната - по-далеч, отколкото някое превозно средство, предназначено за хора, е преминавало някога.

След това именно Orion ще отведе бъдещите астронавти обратно на Луната - включително първата жена и първият цветнокож, който ще ходи по повърхността ѝ - най-рано през 2025 г. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм