Акциите на големите производители на чипове Nvidia и AMD паднаха на фона на опасенията от новите ограничения на САЩ върху продажбата на чипове с изкуствен интелект в Китай.

Snap ще съкрати 20% от персонала си

Nvidia казва, че правителството на САЩ изисква нов лиценз, който влиза в сила незабавно, за да се справи с риска чиповете да бъдат „използвани или пренасочени за „крайна военна употреба” в Китай и Русия“.

Има опасения, че правилото може да доведе до загуба на приходи за милиони долари.

Мъск: Ще продадем 20 млн. електромобила през 2030

Акциите и на двата производителя на чипове се понижиха в следборсовата търговия в Ню Йорк.

Акциите на Nvidia паднаха с 6,6%, докато тези на AMD паднаха с 3,7%.

Новите ограничения са „удар за Nvidia“, каза Дан Айвс от Wedbush Securities пред Би Би Си.

НАСА отлага изстрелването на първата мисия до Луната от 50 години насам

Министерството на търговията на САЩ каза пред Би Би Си, че "не е в състояние да очертае конкретни промени в политиката в момента".

„Ние предприемаме цялостен подход за прилагане на необходимите допълнителни действия, свързани с технологиите, крайните употреби и крайните потребители, за да защитим интересите на националната сигурност и външната политика на САЩ“, каза говорител на Министерството на търговията.

С 15% се е увеличило спирането на интернет по света като мярка за контрол

„Това включва предотвратяване на придобиването и използването на американска технология от Китай в контекста на неговата военно-гражданска програма за синтез, за ​​да подхранва усилията си за модернизация на военните, да извършва нарушения на човешките права и да позволява други злонамерени дейности“, добави говорителят.

В регулаторна документация на САЩ в сряда, Nvidia заяви, че „новото изискване за лиценз“ ще засегне износа на нейните чипове A100 и H100, които са предназначени да ускорят задачите за машинно обучение, и системите, които ги включват.

Мъск ще конкурира Twitter със собствена социална мрежа

Около 400 милиона долара продажби в Китай могат да бъдат засегнати, добави Nvidia, „ако клиентите не искат да купуват алтернативни продуктови предложения на компанията или ако правителството на САЩ не предостави лицензи навреме или откаже лицензи на значими клиенти“.

Говорител на Nvidia каза пред Би Би Си, че се свързва с клиенти в Китай, "за да задоволи своите планирани или бъдещи покупки с алтернативни продукти".

Как трябва да действаме при кражба на профил в социална мрежа?

Междувременно говорител на AMD каза, че правилата, които ще попречат на доставката на нейните чипове MI250 до Китай, не се очаква да имат "съществено въздействие" върху бизнеса.

И Nvidia, и AMD спряха продажбите си в Русия след нахлуването в Украйна през февруари.

Анализатори казаха, че изискванията на САЩ могат да направят по-трудно за Китай придобиването на чипове за напреднали изчисления.

Учени разработиха огнеупорно покритие за дървесина

Това също може да повлияе на печалбите на американски производители като Nvidia и AMD, каза Марио Моралес, базиран в Калифорния анализатор в фирмата за пазарно проучване IDC.

„И двете компании имат голяма експозиция към Китай и биха могли да видят по-голямо въздействие в бъдеще, особено ако Китай реши да отмъсти“, казва Моралес.

Създадоха мастило за 3D татуировки

Покачване на напрежението

Миналата седмица Nvidia отчете приходи от $6,7 милиарда през второто тримесечие, което е значително по-ниско от прогнозираното.

Въпреки това, от компанията заявиха, че приходите от бизнеса с центрове за данни, който произвежда компютърни чипове, са се увеличили с 61% спрямо година по-рано.

„Това наистина е удар срещу Китай и наистина ще раздуха тези пламъци по отношение на геополитическо напрежение. Nvidia е хваната в кръстосания огън“, заяви Айвс.

Икономическата ситуация в Китай започва да се усеща като домино навън

САЩ и Китай водят дългогодишен спор за търговия и технологии.

Напрежението между двете най-големи икономики в света нарасна по-рано този месец, след като американският политик Нанси Пелоси направи противоречиво посещение в Тайван.

Китай вижда самоуправляващия се остров като част от своята територия и настоява той да бъде обединен с континента, ако е необходимо със сила.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм