Изследователи от Тексаския университет (САЩ) са разработили нов материал за отпечатване на триизмерни татуировки. Изследването им е публикувано в списание "ACS Nano", предаде БГНЕС.

Учените са успели да синтезират нов клас мастило от биоматериал, който имитира естествените характеристики на високопроводимите човешки тъкани. Мастилото е гъвкаво, така че може да се използва за създаване на преносими сензори и медицинска електроника.

Седем от най-впечатляващите рекорди на „Гинес”

Иновативният материал е създаден с помощта на двуизмерен наноматериал, известен като молибденов дисулфид. "Хидрогелното мастило е изключително биосъвместимо и електропроводимо, което проправя пътя за следващото поколение биоелектроника за имплантиране", казва д-р Ахилеш Гахарвар.

Експертите отбелязват, че материалът остава твърд в тубата, но когато се компресира, става подобен на кетчуп или паста за зъби.

Тренд: Над 1 милион българи имат татуировки

"Тези 3D-принтирани устройства са изключително гъвкави и могат да бъдат притискани, огъвани или усуквани, без да се счупят", казва съавторът Кайваля Део. Те са и електронно активни, което позволява на устройствата, базирани на тях, да контролират движенията на човека.

Едно от потенциалните приложения на новото мастило се нарича 3D принтиране на електронни татуировки за пациенти с болестта на Паркинсон. Такова оборудване може да следи движенията на пациента, включително да неутрализира тремора.

В началото на август южнокорейски учени създадоха интелигентна татуировка, която може да събира данни за жизнените показатели на човешкото тяло. Синтезираното мастило е неинвазивно и се състои от частици на основата на галий.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм