Когато се е отървала от лошия си брак, Саня Хан казва, че някои членове на нейната южноазиатска мюсюлманска общност са я накарали да се чувства така, сякаш се е „провалила в живота“. Чрез TikTok тя намери подкрепа и утеха в непознати. Тогава бившият й се връща и я убива.

*Тази история, разказана от BBC (БиБиСи), съдържа подробности, които могат да разстроят някои читатели.

Защо Иран екзекутира повече жени от всяка друга страна?

Чантите й били стегнати. Била е готова да бъде свободна.

21 юли трябвало да бъде денят, в който Сания Хан, на 29, напуска Чикаго, Илинойс, и травмата от една развалена връзка, за да започне нова солова глава в родния си Чатануга.

Вместо това, в този ден тя се връща у дома в Тенеси в ковчег.

Три дни по-рано полицаите открили безжизненото тяло на Хан близо до входната врата на апартамента в Чикаго, който някога тя е споделяла с отчуждения си съпруг, Рахил Ахмад, на 36 години. Намерена е с огнестрелна рана в тила и била обявена за починала на място. След като я е убил, Ахмад е насочил пистолета срещу себе си, отнемайки и собствения си живот.

Домашен насилник отнесе 1000 лв глоба заради нарушена съдебна заповед

Според полицейски доклади, споделени с Chicago Sun-Times, двойката „минавала през развод“ и Ахмад, който отишъл да живее в различен щат, докато бил разделен с Хан, е пропътувал около 700 мили обратно до бившия им дом, „за да спаси брака си“.

Зловещото убийство-самоубийство е трагичната последна глава в живота на Хан, млада пакистанско-американска фотографка, която наскоро намери познанието в социалната медийна платформа TikTok като глас на жените, борещи се с травмата на брака и стигмата на развода в южноазиатската общност.

Съдът в Добрич остави под стража обвиняем за закана за убийство и нанасяне на лека телесна повреда на жена

Смъртта й разтърси приятелите й и отекна сред нейните онлайн последователи и други жени от Южна Азия, които казват, че са изпитали натиск да останат в нездравословни връзки в името на това “какво ще кажат хората”.

„Тя каза, че 29 ще бъде нейната година и това ще бъде ново начало“, разказва Бриана Уилямс, приятел от университета. 

“Беше толкова развълнувана. За нейните приятели беше удоволствие тя да бъде наоколо - автентична, позитивна и добра почти до грешка. Тя беше човек, който би свалил ризата от гърба си за друг“, добавя Мехру Шейх, на 31, който нарече Хан своята най-добра приятелка.

Безопасността на жените вече е в основата на Tinder

„Дори когато преминаваше през наистина трудните моменти в живота си, тя първо ще ти се обади и ще те попита как минава денят ти“, казва още той.

В Instagram, където за първи път изгради публична платформа, тя описва страстта си към фотографията с биографичен ред, който гласи: „Помагам на хората да се влюбят в себе си и един в друг пред камерата“.

Хан снима сватби, фотосесии за майчинство, празненства за бебето и други важни събития, често срещу заплащане, но също и за много от нейните приятели.

Случаите на домашно насилие са нараснали четири пъти след коронакризата

„Тя оживя зад камерата“, каза Шейх. „Тя притежаваше таланта да създаде комфорт на хората пред камерата, да улови сурови емоции и радост.“

16 г. затвор за син, убил майка си в Хасково

Междувременно младата жена търси същия вид радост в собствения си живот. Срещнала се с Ахмад преди около пет години и се омъжила за него през юни 2021 г. След което двамата се преместили в Чикаго заедно.

„Те направи страхотна, голяма пакистанска сватба“, спомня си приятел от детството. "Но бракът им беше изграден върху основата на лъжи и манипулация."

МВР знае за 1738 жертви на домашно насилие само за първите 5 месеца от годината

Приятелите на Хан твърдят, че Ахмад има дългогодишни психически проблеми. Двойката е имала предимно връзка от разстояние преди да се ожени, което според приятелите й вероятно е прикривало степента на тяхната несъвместимост.

Проблемите достигат своя връх през декември, когато Хан споделя на приятели, че Ахмад има криза и тя се чувства несигурна. Би Би Си не успя да се свърже със семейството на Ахмад за коментар.

След домашно насилие: Арест за украинец пребил жена и дете в Слънчев бряг

Членовете на семейството на Хан отказаха да коментират тази история.

В около две трети от убийствата в САЩ има намесени интимни партньори, според Violence Policy Center.

Психичните заболявания и проблемите във връзката често се идентифицират сред основните рискови фактори за жените, изправени пред малтретиране от партньорите си. Експерти по домашно насилие казват, че жените са изложени на най-голям риск да бъдат убити от интимния партньор, когато напуснат връзката.

Френската католическа църква обезщетява 6 жертви на сексуално насилие над деца

Декемврийската драма убеди Хан, която дотогава пазеше в тайна подробностите за връзката, да разкрие за нещастния си брак, казват приятели.

Те добавят, че Хан обсъжда борбите в брака си, като им е споделила, че съпругът й не спи и често се държи странно, отказва молбите й да потърси помощ или да отиде на терапия и че тя чувства, че проблемите му с психичното здраве са се превърнали в нейно бреме.

Център за жертви на сексуално насилие отваря врати в Пловдив

„Тя ми каза, че разводът се смята за срамен и тя е изключително самотна“, казва нейна приятелка пред BBC, разкривайки как Хан използва фразата „какво ще кажат хората“, по-известна на урду и хинди като log kya kahenge.

Самата Хан е дете на разведени родители и е била свидетел от първо лице на стигмата, която някои южноазиатски общности придават на жените, които напускат брака си.

Британският посланик идва в Пловдив за бъдещия Център за подкрепа на жертви на сексуално насилие

Много южноазиатски общности продължават да гледат на жените като на по-низши и нуждаещи се от контрол, казва Неха Гил, изпълнителен директор на Apna Ghar, добавяйки: „Културите са много изкривени. Често се избира мнението на общността, пред безопасността и благосъстоянието на човека“.

С подкрепата на приятелите си обаче, Хан подала молба за развод и си осигурила изслушване през август, за да финализира раздялата.

Разкриват център за борба с домашното насилие в Стрелча

Освен това е подала иск за ограничителна заповед и е сменила ключалките на вратите си, разказаха приятели.

Тя започва да споделя историята си в TikTok , описвайки себе си като „черната овца“ в своята общност.

Една публикация гласи: „Преминавайки през развод като жена от Южна Азия, понякога се чувствате сякаш сте се провалили в живота. Родителите ми казаха, че ако напусна съпруга си, ще оставя Шейтан ("дявол" на арабски) да „победи“, че се обличам като проститутка и ако се върна в родния си град, те ще се самоубият.“

Уволниха възпитателки в столична ясла след насилие над деца

Друга приятелка от университета, Нати, на 28 години, която държи фамилията й да не бъде публикувана, си спомня ясно първия път, когато Хан станала популярна в платформата.

„Тя ми и каза, че е длъжна да разкаже своята история и да бъде лидер за жените, които напускат токсичните си бракове.“

Във всяка публикация Хан намира утеха и сила.

Към момента на смъртта й повече от 20 000 души следват Хан в TikTok.

Бисма Парвез, на 35 г., друга пакистанско-американска мюсюлманка, е една от тях.

Амбър Хърд представи нови доказателства, че Джони Деп й е посягал

„Спомням си, след първото видео, което видях с нея, просто се молих за това момиче“, казва тя. На жените в тези ситуации се казва да имат „сабр“ (търпение на арабски), а в насилствена връзка търпението не е отговорът.“

Тя оплака смъртта на Хан в собственото си видео в TikTok, което е сред много споделени в платформата.

Apna Ghar, Чикагската организация за борба с домашното насилие, заяви, че планира да проведе виртуална панелна дискусия, за да отбележи едномесечната годишнина от смъртта на Хан по-късно този месец.

Съдят Илон Мъск за полова и расова дискриминация

Бивши съученици от гимназията на Хан - училището за изкуства и науки в Чатануга пък, учредиха мемориална стипендия на нейно име.

„Всички мълчат, но социалните медии ви помагат да осъзнаете какъв световен проблем е това“, каза Парвез.

Ние винаги казваме на жените да се защитават, но е важно също така да възпитаваме синове, които уважават жените. Това обучение започва у дома и всяко домакинство трябва да направи тази промяна, отбелязва Би Би Си. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм