На фона на нарастващо напрежение полицейски сили се разполагат в центъра на Белград, където се очаква да се състои Прайд шествие въпреки заплахи от страна на анти-гей групи и обявената по-рано официална забрана на събитието, съобщава Асошиейтед прес.

Сърбия ще позволи провеждането на Европрайд

Изразявайки надежда, че общоевропейското събитие на ЛГБТ общността ще премине без насилие, организаторите заявиха днес, че са получили гаранции от сръбския премиер Ана Бърнабич, която е лесбийка, че събитието може да се проведе, както е планирано.

Сърбия забрани шествието EuroPride

"След седмици на интензивен международен натиск сръбският премиер Ана Бърнабич обяви, че шествието Европрайд, насрочено за 17.00 часа днес, може да продължи напред", се посочва в съобщение на Асоциацията на организаторите на европейски прайд.

Граждани и свещеници излязоха на протест срещу Европрайд в Белград (видео и снимки)

Сръбската полиция по-рано забрани днешното шествие по улиците на сръбската столица, позовавайки се на риск от сблъсъци с крайнодесни активисти, които започнаха да се събират днес близо до сградата на парламента, за да протестират срещу ЛГБТ събитието.

ЕС: Сръбските власти да разрешат провеждането на Европрайд

Съобщено бе за няколко малки инцидента днес, като анти-гей активисти са хвърляли бутилки срещу служители на полицията, които се опитали да ги изолират. Най-малко двама от тях са отведени с полицейски автомобил.

Саудитска арабия: Netflix нарушава ислямските ценности

Членовете на Асоциацията на организаторите на европейски прайд избраха преди три години сръбската столица да бъде домакин на годишното събитие, надявайки се, че това ще бъде голям пробив в традиционно консервативната и силно повлияна от православната църква страна.

ЕС изрази съжаление , че сръбските власти ще отложат Европрайд

Представители на ЕС и някои западни страни, както и на местни и международни правозащитни организации, призоваха президента Александър Вучич да позволи провеждането на парада, но той каза, че полицията не може да се справи с възможни безредици, предизвикани от крайнодесни групи, на фона на енергийна криза и други събития, които засегнаха страната.

Сърбия отмени провеждането на общоевропейско ЛГБТ-събитие в Белград

Крайнодесните организации, някои от които се смята, че са близки до националистическото правителство на Вучич, също получиха забрана за събиране днес, но заявиха, че ще пренебрегнат решението.

Сръбска звезда: Не оправдавайте хомофобията си с религията! Бог обича всички!

Няколко съдебни жалби от организаторите на шествието срещу забраната бяха отхвърлени от сръбските власти. Вчера организаторите внесоха друго официално искане в сръбското вътрешно министерство с предложен по-кратък маршрут за шествието.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм