Еднополовите бракове станаха законни в Мексико, след като щатът Тамаулипас стана последният в предимно католическата страна, който ги одобри, съобщи местният Конгрес.

Решението на северния граничен щат сложи край на 12-годишното пътуване към национално брачно равенство, започнало през 2010 г., когато столицата Мексико Сити стана първата, в която се сключиха еднополови съюзи.

Тази стъпка беше последвана от декларация на Върховния съд пет години по-късно, в която се посочва, че забраната за еднополовите бракове е противоконституционна.

Къде са законни еднополовите бракове и сурогатното майчинство?

"Конгресът на Тамаулипас одобри реформите в член 132 от Гражданския кодекс на щата, за да признае правото на еднополовите бракове", се казва в изявление на институцията.

"Няма хора от първа или втора класа, всички хора трябва да се ползват от това право", заяви местната конгресменка Нанси Руис от консервативната Партия на националното действие (ПАН), която насърчи реформата.

В Куба ще се проведе референдум за легализиране на гей браковете

Тази година равенството между браковете беше одобрено в седем други щата - три от тях през последните две седмици.

В пет от 32-те щата на Мексико, където брачното равенство е въведено чрез съдебни решения или укази на губернаторите, то все още очаква "законодателно хармонизиране", заяви политологът и ЛГБТК активист Хенаро Лозано.

"Но то вече е реалност в цяло Мексико. Благодаря на всички активисти и законодатели, които я подкрепиха през годините", написа Лозано в Туитър. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм