Силите за сигурност в Катар произволно са арестували и малтретирали ЛГБТ катарци още миналия месец, заявиха правозащитниците от Хюман Райтс Уоч (HRW) в навечерието на откриването на Световното първенство по футбол, което постави в центъра на вниманието проблемите с човешките права в арабската държава.

Италия прие нова ЛГБТ стратегия точно преди встъпването на Мелони

Хомосексуализмът е незаконен в консервативната мюсюлманска страна, а някои футболни звезди изразиха загриженост относно правата на феновете, пътуващи за събитието, особено на ЛГБТ+ и жените, които според правозащитните групи са дискриминирани от катарските закони.

Русия глоби TikTok за „ЛГБТ пропаганда“ и Twitch заради украинско съдържание

Катарски служител заяви, че твърденията на HRW "съдържат информация, която е категорично и недвусмислено невярна".

Организаторите на Световната купа, която започва на 20 ноември и е първата, провеждана в страна от Близкия изток, заявяват, че всеки, независимо от сексуалната му ориентация или произход, е добре дошъл, като същевременно предупреждават срещу публичните демонстрации на привързаност.

Ученици в САЩ обявяват бойкот заради анти ЛГБТ политика

"Свободата на изразяване и недискриминацията въз основа на сексуална ориентация и полова идентичност трябва да бъдат гарантирани за постоянно за всички жители на Катар, а не само за зрителите, които отиват в Катар за Световната купа", се казва в изявление на правозащитната организация.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм