Очаква се този месец парламентът на Индонезия да приеме нов наказателен кодекс, който ще санкционира секса извън брака с наказание до една година затвор, потвърдиха официални лица пред Ройтерс.

Най-малко 162 загинали и 700 ранени при земетресение в Индонезия (видео и снимки)

Законодателната реформа също така ще забрани обидите към президента или държавните институции и изразяването на всякакви възгледи, противоречащи на държавната идеология на Индонезия. Съжителството преди брака също е забранено.

Предишен проект на кодекса предизвика протести в цялата страна, Getty Images

Десетилетия в процес на създаване, новият наказателен кодекс се очаква да бъде приет на 15 декември, каза заместник-министърът на правосъдието на Индонезия Едуард Омар Шариф Хиарией пред Ройтерс.

Харви Уайнстийн поискал от актриса да се включи в тройка, след което я изнасилил (снимки)

Гордеем се, че имаме наказателен кодекс, който е в съответствие с индонезийските ценности“, заяви той в интервю за Ройтерс.

Бамбанг Вуринто, депутат, участващ в проекта, подчерта, че новият кодекс може да бъде приет още следващата седмица. Ако бъде приет, кодексът ще се прилага както за индонезийски граждани, така и за чужденци, като бизнес групите изразяват загриженост за това какви щети могат да нанесат правилата върху имиджа на Индонезия като ваканционна и инвестиционна дестинация.

Проектът има подкрепата на някои ислямски групи в страна, в която консерватизмът е във възход, въпреки че противниците твърдят, че той отменя либералните реформи, въведени след падането на авторитарния лидер Сухарто през 1998 г.

Правилата на Катар за световното: Може да спиш с непознат в една стая, но не и да правите секс

Предишен проект на кодекса трябваше да бъде приет през 2019 г., но предизвика протести в цялата страна. Десетки хиляди хора протестираха по това време срещу набор от закони, особено тези, за които се смята, че регулират морала и свободата на словото, които според тях биха ограничили гражданските свободи.

Критиците казват, че оттогава са направени минимални промени в кодекса, въпреки че през последните месеци правителството проведе обществени консултации в цялата страна, за да предостави информация за промените.

Някои направени промени включват разпоредба, която може да позволи смъртното наказание да бъде заменено с доживотен затвор след 10 години добро поведение.

Мъж и жена с любовна връзка се оказали брат и сестра

Криминализирането на абортите, с изключение на жертвите на изнасилване, и лишаването от свобода за „черна магия“, остават в кодекса. Според последния проект от 24 ноември сексът извън брака, който може да бъде докладван само от ограничен брой лица като близки роднини, носи максимална присъда от една година затвор.

Обида към президента, обвинение, което може да бъде докладвано само от президента, носи максимум три години затвор.

Индонезия, най-населената нация с мюсюлманско мнозинство в света, има стотици разпоредби на местно ниво, които дискриминират жените, религиозните малцинства и ЛГБТК хората.

Саудитска арабия: Netflix нарушава ислямските ценности

Само седмици след като Индонезия председателства успешна среща на Г-20, на която позицията й се издигна на световната сцена, представители на бизнес сектора казват, че проектокодексът изпраща грешно послание за най-голямата икономика в Югоизточна Азия.

За бизнес сектора прилагането на това обичайно право ще създаде правна несигурност и ще накара инвеститорите да преосмислят инвестирането в Индонезия“, каза Шинта Виджая Сукамдани, заместник-председател на Индонезийската асоциация на работодателите (APINDO).

Клаузите, свързани с морала, добави тя, биха „нанесли повече вреда, отколкото полза“, особено за бизнеса, ангажиран в секторите на туризма и хотелиерството.

Проучване сочи: Силно религиозните са по-удовлетворени сексуално

Промените в кодекса биха били „огромна пречка за индонезийската демокрация“, подчерта Андреас Харсоно от Human Rights Watch.

Заместник-министърът на правосъдието отхвърли критиките, като каза, че окончателният вариант на проекта ще гарантира, че регионалните закони се придържат към националното законодателство и новият кодекс няма да застраши демократичните свободи.

Ревизирана версия на наказателния кодекс се обсъжда, откакто Индонезия обяви своята независимост от Холандия през 1945 г.

Видео: Юрий Яковлев

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм