23-годишен мъж беше екзекутиран в Иран за предполагаемо раняване на охранител по време на протестите, които завладяха страната след смъртта на 22-годишната иранска кюрдка Махса Амини.

Това е първата смъртна присъда, която се изпълнява във връзка с тях.

Петима души бяха осъдени на смърт в Иран за убийство на член на паравоенно формирование

"Мохсен Шекари - бунтовник, който на 25 септември блокира булевард "Сатар Хан" и нанесе удар с мачете на член на "Басидж", беше екзекутиран тази сутрин в Техеран", предаде официалната агенция на иранската съдебна власт "Мизан Онлайн", цитирана от БТА.

Шекари е бил обвинен, че е "враг на Бога", а присъдата била произнесена от Революционния съд на 1 ноември, след което обжалването ѝ е било отхвърлено.

Делата там обикновено се гледат при закрити врата, което е критикувано в международен план.

Австрийският министър по европейските и международните въпроси Александър Шаленберг нарече екзекуцията "несъразмерна и нехуманна" и призова Техеран да прекрати изпълнението на смъртни присъди, свързани с демонстрациите.

Правозащитна група: Над 500 са екзекутираните в Иран през 2022

"Презрението на иранския режим към човечността е безгранично. Шекари е осъден и екзекутиран в бърз и несправедлив процес, защото не е бил съгласен с режима", коментира случая германската министърка на външните работи Аналена Бербок.

Иран с признание за 200 загинали при протестите

Много други затворници, които също бяха арестувани по време на демонстрациите, са изправени пред същата съдба. Активисти предупреждават, че най-малко още 12 души може да бъдат екзекутирани през следващите дни и седмици - те също са осъдени на смърт.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм