Втори участник от протестите в Иран Маджидреза Ранавард бе екзекутиран, предават световните агенции.

Той бил задържан, тъй като се твърди, че намушкал смъртоносно двама служители за сигурност на 17 ноември в Машхад, а четирима ранил.

Първа смъртна присъда в Иран: Екзекутираха 23-годишен мъж, протестирал срещу режима

 По националната телевизия бяха излъчени кадри, на които се вижда мъж, който преследва друг мъж по улица, застава зад него и го намушква, след като преследваният пада до паркиран мотоциклет. После нападателят, за когото телевизията твърди, че е Ранавард, бяга от мястото, без да са ясни мотивите му.

Ранавард е бил осъден от революционния съд в Машхад. Трибунал, силно критикуван в чужбина, защото не позволява на подсъдимите да си избират съдебни защитници, нито да видят доказателствата, които ги уличават.

Петима души бяха осъдени на смърт в Иран за убийство на член на паравоенно формирование

Иран екзекутира първия затворник, задържан по време на демонстрациите, в четвъртък. Обикновено екзекуциите в Иран се извършват чрез обесване.

Активисти предупреждават, че най-малко още дузина протестиращи са получили смъртни присъди на закрити процеси.

Край на моралната полиция в Иран

От началото на демонстрациите в средата на септември са били убити поне 488 души, по данни на ирански правозащитници от групата „Хюман райтс активистс ин Иран“. Други 18 200 са били задържани от властите.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм