Една от най-известните жени активистки в Иран описа как се изтръгват признания от затворниците в писмо, написано в известен затвор, предаде Би Би Си.

Сепиде Колиан излежава петгодишна присъда от 2018 г., след като беше осъдена за действия „срещу националната сигурност“ за подкрепа на стачка. Пишейки от затвора Евин, тя описва бруталното отношение към нея и други задържани от страна на разпитващите.

„За участие в заговор срещу Бога“: Ирански футболист, осъден на 16 години затвор (снимки)

Принудителните им самопризнания по-късно се излъчват по държавната телевизия.

Намеквайки за настоящите антиправителствени протести, обхванали страната, Колиан пише: „На четвъртата година от моето лишаване от свобода най-накрая мога да чуя стъпките на освобождението от цял ​​Иран. Ехото на "Жена, живот, свобода" се чува дори през дебелите стени на затвора Евин."

Още двама участника в протестите в Иран бяха екзекутирани

„Молех ги поне да не ме изнасилват“: Иранка разказва за изтезанията по време на разпитите

Сепиде Колиан. Снимка: Twitter

Колиан в момента учи право в затвора. В писмото си тя описва как "културното" крило на Евин, където полага изпитите си, е превърнато в сграда за "мъчения и разпити" и казва, че е била свидетел на разпити на млади задържани там.

 

„Залата за изпити е пълна с млади момчета и момичета и се чуват виковете от мъченията, на които са подложени“, пише тя

Колиан описва сцена, на която е станала свидетел на 28 декември 2022 г., когато е била отведена в крилото за изпита.

„Сковаващ студ е и вали сняг, близо до изходната врата на сградата младо момче със завързани очи и само с тънка сива тениска седи пред следовател. Той трепери и умолява: „Кълна се в Бога, че не съм блъскал никого“. Искат да си признае. Като минавам, викам: „НЕ си признавай“ и „Смърт на вас, тираните“.

Арестуваха ирански футболисти за парти с алкохол и жени

До момента най-малко 519 протестиращи - включително 69 деца, са били убити и 19 300 арестувани, според информационната агенция на активистите за правата на човека (HRANA). Хиляди са хвърлени в затвора.

Много от арестуваните са изправени пред смъртна присъда и досега четирима протестиращи са обесени, след като техните самопризнания бяха показани по телевизията.

Правозащитници и адвокати твърдят, че съдебните процеси срещу тях са били проведени без процесуално представителство и след като обвиняемите са били изтезавани. Властите отричат ​​тези твърдения.

От началото на масовите протести през септември миналата година са излъчени десетки изтръгнати самопризнания на задържани протестиращи.

В знак на протест: Иранка се състезава на турнир по шах без хиджаб (снимки)

В писмото си Сепиде Колиан си спомня собствения си разпит и принудително признание през 2018 г., след като беше арестувана за подкрепа на стачката на работниците в захарна фабрика в иранската провинция Хузестан.

Колиан описва, че е била разпитана от жена, за която се е надявала, че може да бъде по-мека към нея от мъжете, които я разпитват, и „поне няма да ме насили сексуално“. 

Но тя пише, че надеждите й са били кратки. "Разпитващата жена ритна крака на бюрото и извика "комунистическа ку*во, с кого спа?"

През декември миналата година Наргес Мохамади, активистка за правата на човека, която излежава 34-годишна присъда затвор, даде подробен отчет за това как жени, арестувани по време на неотдавнашни протести, са били сексуално малтретирани в затвора.

Иранската актриса Таране Алидусти е арестувана, след като критикува екзекуцията на протестиращ

Колиан казва, че нейният разпитващ вдигнал превръзката на очите й и й наредил да опише сексуалните си фантазии пред камерата. Колиан отказала да сътрудничи.

Тя описва, че след часове на разпит е молила да я заведат до тоалетната. След като стигнали до женските тоалетни, разпитващата я набутала вътре и я заключила.

Според Колиан тоалетната, в която е била заключена, е била в стая за разпити и е чула как мъж е измъчван и бит с камшик.

Звуците на мъчение продължиха с часове или може би ден, може би повече, загубих представа за времето“, пише тя.

Каква е истинската причина Иран да разпусне моралната полиция?

Колиан обяснява, че след като е била освободена от тоалетната, лишена от сън след три дни непрекъснат разпит, тя е била отведена в стая, където е била поставена камера.

Взех сценария от нея, докато бях в полусъзнание, седнах пред камерата и го прочетох“, пише тя. Въз основа на тези самопризнания тя е осъдена на пет години затвор.

През 2019 г. Колиан беше в затвора Qarchak и разпозна своя разпитващ, докато гледаше насилствените самопризнания на друг затворник по телевизията.

В публично писмо тя идентифицира разпитващата като Амене Садат Забихпур, „разпитваща журналистка“ с връзки с Корпуса на гвардейците на ислямската революция.

Първа смъртна присъда в Иран: Екзекутираха 23-годишен мъж, протестирал срещу режима

През ноември 2022 г. Министерството на финансите на САЩ санкционира Забихпур за нейната роля в получаването и излъчването на принудителни самопризнания на лица с двойно гражданство и други затворници.

Забихпур съди Колиан, която получи допълнителна присъда от осем месеца заради обвиненията си.

Колиан завършва писмото си, описвайки протестите като "революция".

Петима души бяха осъдени на смърт в Иран за убийство на член на паравоенно формирование

Днес звуците, които чуваме по улиците на Мариван, Изех, Рашт, Систан и Белуджистан и в целия Иран, са по-силни от звуците в стаите за разпити, това е звукът на революцията, истинският звук на жената, живота, свободата.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм