Иран екзекутира двама души, обвинени в убийството на служител на реда по време на безредиците, съобщи ИРНА, позовавайки се на изявление на пресслужбата на съдебната власт на страната. Двамата са били обесени.

Екзекутираха втори участник от протестите в Иран

В началото на декември беше съобщено, че съд в Иран издаде предварителна присъда на 16 обвиняеми по делото за убийството на служител на Басидж (полувоенен клон на Корпуса на гвардейците на ислямската революция), петима от които бяха осъдени на смърт.

Първа смъртна присъда в Иран: Екзекутираха 23-годишен мъж, протестирал срещу режима

От средата на септември Иран е обхванат от масови безредици заради смъртта на младата местна кюрдка Махса Амини, което беше задържано от полицията заради неправилно носене на забрадка.

Петима души бяха осъдени на смърт в Иран за убийство на член на паравоенно формирование

Това събитие получи широк обществен и световен отзвук. Жителите на страната обвиниха служителите на реда за смъртта на Махса. Иранките започнаха масово да публикуват видеоклипове в социалните мрежи, в които отрязват косите си и изгарят хиджаба. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм