Иранска шахматистка участва в международен турнир без хиджаб, предаде Ройтерс. Тя е една от няколко ирански спортистки, които се появяват на състезания без хиджаб от началото на антиправителствените протести.

Иран беше пометен от демонстрации срещу духовното ръководство на страната от средата на септември, когато 22-годишната иранска кюрдка Махса Амини почина в ареста на полицията за морал, която я задържа за "неподходящо облекло".

Иранската актриса Таране Алидусти е арестувана, след като критикува екзекуцията на протестиращ

Иранските новинарски издания Khabarvarzeshi и Etemad в репортажи от понеделник казаха, че Сара Хадем се е състезавала на Световното първенство по блиц шах на FIDE в Алмати, Казахстан, без хиджаб - забрадка, задължителна според строгите правила за облекло в Иран.

Снимки, публикувани и от двете издания, я показват без забрадка по време на турнира. 

На страницата на Хадем в Instagram няма коментари относно турнира или репортажите.

Хадем, родена през 1997 г. е 804 в световната ранглиста, според уебсайта на Международната шахматна федерация. Уебсайтът за събитието от 25-30 декември я посочи като участник както в състезанията Rapid, така и в Blitz.

Протестите бележат едно от най-смелите предизвикателства пред ръководството на Иран след революцията от 1979 г. и привлякоха иранци от всички сфери на живота.

Жените изиграха важна роля, като свалиха хиджаба си, докато протестиращите се развълнуваха от това, което видяха като проява на подкрепа както от жени, така и от мъже, ирански спортисти.

През октомври иранската алпинистка Елназ Рекаби се състезава в Южна Корея без забрадка, като по-късно каза, че го е направила неволно.

Екзекутираха втори участник от протестите в Иран

През ноември иранска шампионка по стрелба с лък каза, че не е забелязала падането на хиджаба си по време на церемония по награждаването в Техеран, след като се появи видео, показващо как позволява забрадката да падне. Това също се смяташе за демонстрация на подкрепа за протестиращите.

В коментари, съобщени от държавните медии през ноември, заместник-министърът на спорта на Иран Мариам Каземипур каза, че някои ирански спортистки са действали против ислямските норми и след това се извини за действията им.

Преди броени дни една от най-известните ирански актриси бе арестувана дни след като критикува екзекуцията на мъж, участвал в общонационалните протести, които обхващат страната от септември насам.

Каква е истинската причина Иран да разпусне моралната полиция?

Таране Алидусти, която участва в спечелилия "Оскар" през 2016 г. филм "The Salesman", осъди обесването на Мохсен Шекари, който беше убит този месец при първата известна екзекуция, свързана с протестите. Съобщава се, че Шекари е бил осъден за "водене на война срещу Бога" за това, че е намушкал с нож член на паравоенните сили Басидж по време на протест в Техеран на 23 септември.

Държавната медия Fars News Agency, която е свързана с Гвардейците на ислямската революция, заяви, че Алидусти е била арестувана, тъй като "липсват доказателства за нейните твърдения".

Първа смъртна присъда в Иран: Екзекутираха 23-годишен мъж, протестирал срещу режима

Известна като феминистка активистка, Алидусти миналия месец публикува своя снимка в Instagram без ислямския хиджаб и с надпис "Жени, живот, свобода", за да покаже подкрепата си за протестното движение.

След екзекуцията на Шекари тя заяви в друг пост: "Всяка международна организация, която наблюдава това кръвопролитие и не предприема действия, е срам за човечеството".

Оттогава акаунтът ѝ в Instagram е изтрит.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм

Няколко национални спортни отбора се въздържаха да пеят националния химн, особено преди откриващия мач на Иран на Световното първенство по футбол. Отборът пя преди втория и третия си мач.

Иранските власти потушиха жестоко протестите, които те обявиха за безредици, подклаждани от чужди противници.

Според активистката информационна агенция HRANA 507 протестиращи са били убити към четвъртък, включително 69 непълнолетни. Шестдесет и шест членове на силите за сигурност също са убити.

Държавни служители казаха, че до 300 са били убити, включително членове на силите за сигурност.