Ирански професионални футболисти са били арестувани навръх Нова година заради участие в парти, на което са присъствали жени и се е консумирал алкохол. От местната полиция не назовават имената и точната бройка на задържаните играчи, но държавната информационна агенция Тесним съобщава, че те са бивши и настоящи футболисти на един от водещите клубове в страната.

В знак на протест: Иранка се състезава на турнир по шах без хиджаб (снимки)

"Част от задържаните футболисти са били в ненормално състояние заради консумацията на алкохол", допълват от агенцията. Новогодишният купон е бил в град Дамаванд, на изток от столицата Техеран. Иранският закон позволява консумацията на алкохол само на хора, които не са мюсюлмани, и то единствено за религиозни цели. Танцуването с хора от другия пол е забранено. 

Иран отклони полет, за да попречи на семейството на футболна легенда да напусне страната

Ислямската република е разтърсена от безредици след смъртта през септември на 22-годишната Махса Амини, арестувана за нарушаване на суровите правила за женско облекло. Ирански официални лица казват, че стотици хора са били убити по време на безредиците, включително членове на силите за сигурност, и хиляди са били арестувани. Редица настоящи и бивши футболисти, както и други спортисти и видни фигури бяха задържани или разпитани от властите, след като изразиха подкрепа за протестите. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм