Иранският футболист Амир Наср-Азадани беше осъден на 16 години затвор за участие в национални протести, съобщиха местни медии.

26-годишният мъж беше признат за виновен в „участие в заговор срещу Бога“ във връзка с убийството на трима служители по сигурността в град Исфахан на 16 ноември, според информационна агенция Tasnim, която е свързана с Корпуса на гвардейците на ислямската революция (IRGC).

Арестуваха 32-годишен ирански гражданин, подготвял терористичен акт

Местните новини сочат, че признанието му е било принудително, като на членовете на семейството му е наредено да мълчат.

Трима други протестиращи бяха осъдени на смърт в същия процес, който правозащитни групи нарекоха измама.

Определенията са преюдициални и подлежат на обжалване пред Върховния съд.

Още двама участника в протестите в Иран бяха екзекутирани

Бивш съотборник на Наср-Азадани по- рано каза, че съдебното решение е абсурдно .

Познавайки характера на Амир, той би отишъл на протест... той и приятелите му биха се застъпили за основните права, за правата на жените, разбира се, защото той е от хората, които се грижат за другите. Но не го виждам да го прави война срещу Бог или нещо такова“, заяви Себастиан Страндвал. Капитанът на VPS Vaasa сподели, че въпреки че неговият приятел може да е участвал в демонстрациите, той не вярва, че би извършил акт на насилие.

Снимка: Twitter

Арестуваха ирански футболисти за парти с алкохол и жени

Иран екзекутира четирима заради демонстрации

Това се случва, след като Иран екзекутира двама мъже, осъдени за предполагаемо убийство на паравоенен доброволец по време на демонстрация, с което общият брой на екзекуциите от началото на демонстрациите през септември достигна четири.

Общонационални протести избухнаха заради смъртта в ареста на Махса Амини, 22-годишна жена, коато беше арестувана от иранската морална полиция за предполагаемо нарушаване на стриктния дрескод на Ислямската република.

В знак на протест: Иранка се състезава на турнир по шах без хиджаб (снимки)

Много жени са присъствали на протестите, често без задължителното покривало на главата с хиджаб във връзка със смъртта на Амини.

Трибуналите са силно критикувани

Трибуналите на обвинените за участие в протестите бяха силно критикувани. Те не позволяват на съдените сами да избират адвокати или дори да видят доказателствата срещу тях.

Amnesty International заяви, че съдебните процеси "не приличат на смислено съдебно производство".

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм