Следователи от звено за борба с тероризма в Германия са арестували 32-годишен иранец в град Кастроп-Рауксел в северозападната Рурска област по подозрение, че е подготвял нападение с ислямистки подбуди, съобщават от БТА. Арестуван е още един мъж предаде ДПА. Двамата мъже са изведени без връхни дрехи и не са оказали съпротива, разказаха очевидци.

Според  разпространено рано тази сутрин съвместно изявление на германската прокуратура в Дюселдорф и полицейските управления в Реклингхаузен и Мюнстер иранският гражданин е заподозрян, че се е снабдил с токсините цианид и рицин. 

Пентагонът: „Ислямска държава“ планира грандиозно завръщане през 2023 г.

Многотиражният в. "Билд" съобщи, че служители на федералната агенция за контрол на заболяванията – институтът "Роберт Кох", и федералната криминална полиция са участвали в операцията. 

Местната електронна медия Ве Де Ер (Вестдойче рундфунк) съобщи, че двамата задържани са братя. Следователите са пристигнали на мястото вчера около полунощ, за да претърсят жилището на заподозрения в Кастроп-Рауксел, на около 15 километра северозападно от Дортмунд.

Много от тях са били със защитни костюми. Широк район около мястото е бил отцепен. В операцията са участвали полицаи, пожарникари и спасители. Уликите са били поставяни в сини контейнери и отнасяни в обект за обеззаразяване, обособен от противопожарната служба, съобщи репортер на ДПА.

Ислямска държава все още е заплаха: Обеща да освободи 10 000 от своите задържани бойци

"Обвиняемият е заподозрян, че е подготвял сериозен акт на насилие, опасен за държавата", уточнява германската полиция.

Обискът на жилището е имал за цел да бъдат открити предполагаемите токсини и други доказателства. "Доказателствата са осигурени и се оценяват", уточни полицията.

Нападение срещу пакистанското посолство в Кабул, целта май е бил посланикът

Според "Билд" федералната криминална полиция е наблюдавала двамата мъже дни наред, след като било получено предупреждение от "приятелска разузнавателна агенция".

Преди четири години в Кьолн имаше друг случай с рицин. Тогава тунизиец и германка бяха произвели отровата и извършиха пробна експлозия. И двамата излежават дълги присъди. Тогава също беше получен сигнал от партньорска агенция, след закупуване на голямо количество от силно отровното вещество. В Кьолн властите стигнаха до извод, че бомба, натъпкана със стоманени топчета и рицин е можела да убие 200 души.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм